Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Odporný výrok prezidenta: Povstalkyniam treba strieľať medzi nohy, vyhlásil Duterte

Rodrigo Duterte
Rodrigo Duterte (Zdroj: SITA/AP Photo/Bullit Marquez)

MANILA 13. februára (SITA/AP) - Filipínsky prezident Rodrigo Duterte vyhlásil, že ženským členkám komunistických povstaleckých oddielov treba strieľať medzi nohy, aby boli "nepoužiteľné". Vyjadrenie politika, ktorý sa podobnými výrokmi "preslávil" už aj v minulosti, vyvolalo zhrozenie západných médií a mimovládnych organizácií.

Slová o strieľaní do genitálií zazneli v Duterteho plamennom prejave pri príležitosti zajatia komunistických povstalcov, ktorí sa dobrovoľne vydali do rúk Duterteho jednotiek. "Povedzte vojačkám, že toto je nový príkaz od šéfa: Nebudeme vás zabíjať. Iba vás strelíme do vagíny, takže, keď nebudete mať vagínu, budete nepoužiteľné," vyhlásil filipínsky prezident, pričom jeho slová podľa agentúry AP vyvolali v radoch obecenstva výbuch smiechu.

Podľa mimovládnej organizácie Human Rights Watch (HRW) šlo o "ďalšie zo série jeho mizogýnnych, hanlivých a ponižujúcich vyjadrení o ženách". Duterte podľa HRW takýmito výrokmi priamo podnecuje príslušníkov svojich ozbrojených síl, aby voči ženám páchali sexuálne násilie.

Duterte je známy ako politik, ktorý sa vyžíva v násilí, o masovom zabíjaní hovorí v pozitívnom zmysle slova a často odkazuje povstalcom a členom drogových gangov, že ich všetkých pozabíja a utopí v mori. Na kauzu znásilnenia austrálskej misionárky v meste, kde bol kedysi starostom, napríklad v minulosti reagoval vyhlásením, že on ako starosta mal byť podľa správnosti medzi prvými.

Viac o téme: Rodrigo Duterte
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu