Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO desivého pádu lietadla pri Moskve: Kamera zachytila sekundy hrôzy, smrť 71 ľudí

Na mieste havárie našli trosky lietadla a niekoľko tiel obetí. Zobraziť galériu (8)
Na mieste havárie našli trosky lietadla a niekoľko tiel obetí. (Zdroj: Twitter/English Russia)

MOSKVA - Neďaleko dediny Stepanovskoje sa včera odohrala jedna z najhorších leteckých katastrof v Rusku za posledných desať rokov. Krátko po štarte z moskovského letiska Domodedovo sa zrútilo lietadlo spoločnosti Saratovské aerolínie s 71 osobami na palube. Haváriu nikto neprežil. Vyšetrovatelia zatiaľ nevylúčili žiadnu z možných príčin nešťastia. Dramatické okamihy pádu zachytila aj kamera na jednom z domov.

Ako príčinu zrútenia lietadla Saratovských aerolínií An-148 ruskí vyšetrovatelia zvažujú poveternostné podmienky, ľudskú chybu a zlyhanie techniky. O možnosti terorizmu sa nezmienili. Uviedol to dnes server BBC.

VIDEO desivého pádu lietadla
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Let mieril do Orska v Orenburskej oblasť na juhu Ruska, odkiaľ tiež pochádzala drvivá väčšina z 65 cestujúcich. Stroj, ktorý mal šesťčlennú posádku, sa dve minúty po štarte stratil z obrazoviek radarov a na zem dopadol asi 70 kilometrov od hlavného mesta o 14:27 miestneho času (12:27 SEČ), vo vzduchu bol teda len šesť minút. V médiách sa objavili svedectvá, podľa ktorých z lietadla už pred dopadom šľahali plamene a ozvala sa explózia.

VIDEO desivého pádu lietadla
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Kommersant napísal, že podľa odborníkov lietadlo vo vzduchu neexplodovalo, ako tvrdia niektorí očití svedkovia. Kráter v mieste dopadu hlboký 2,5 metra vraj svedčí o tom, že stroj spadol na zem s plnými nádržami.

Vyšetrovaním sa zistilo, že na palube lietadla nedošlo k výbuchu, kým bolo vo vzduchu. Výbuch nastal až pri náraze lietadla do zeme. Informovala o tom hovorkyňa Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie Svetlana Petrenková, ktorej vyhlásenie priniesla agentúra DPA. "Zistilo sa, že v čase pádu bolo lietadlo neporušené," spresnila Petrenková. Na palube nebol ani požiar. Výbuch podľa Petrenkovej nastal až po dopade lietadla.

Oblasť stále prehľadávajú

Vyšetrovanie podľa niektorých médií môže komplikovať skutočnosť, že motory lietadla boli vyrobené na Ukrajine, s ktorou Rusko kvôli anexii Kryme a valce na Donbasu prerušilo takmer všetky kontakty. Kyjev však podľa agentúry TASS pomoc prisľúbil.

Pád ruského lietadla
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/AP)

Trosky stroja a časti tiel sú rozosiate na veľkej ploche, záchranári zasneženú oblasť musia prečesávať pešo a potrvá im to ešte najmenej deň. Vyplýva to z vyhlásenia hovorcu Vyšetrovacieho výboru Svetlany Petrenkovej, o ktorom informoval internetový denník gazeta.ru.

Námestník náčelníka krízového centra pri ministerstve pre mimoriadne situácie Igor Kutrovskij pre Interfax spresnil, že úlomky lietadla sú na ploche s rozlohou 30 hektárov. Doteraz vyšetrovacie tímy preskúmali asi 12 hektárov. Na tomto území sa našlo viac ako 400 fragmentov ľudských tiel a asi 300 úlomkov lietadla, informoval Interfax s odvolaním sa na ruský rezort pre mimoriadne situácie.

VIDEO desivého pádu lietadla
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Operatívny štáb ruského ministerstva pre mimoriadne situácie medzičasom potvrdil, že sa našli obe tzv. čierne skrinky - zapisovač letových údajov aj záznamník rozhovorov v pilotnej kabíne. Stav oboch zariadení je uspokojivý, takže dáta z nich budú môcť byť podrobené analýze.

VIDEO desivého pádu lietadla
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Medzi obeťami sú aj deti

Medzi obeťami sú podľa ruského ministerstva pre výnimočné záležitosti aj dve deti vo veku päť a 12 rokov, jedna 17-ročná osoba a jeden cestujúci zo Švajčiarska a jeden z Azerbajdžanu. Agentúra TASS uviedla, že na palube boli celkovo traja cudzinci.

Príčina nešťastia zatiaľ nie je známa. Saratovské aerolínie tvrdia, že ich stroj bol moderný, spoľahlivý a nemal žiadne technické problémy. Havarovaný An-148 bol vyrobený v Rusku v roku 2010 a dopravca ho využíval od roku 2016. Certifikát osvedčujúci jeho letovú spôsobilosť bol podľa TASS platný až do tohtoročného júna.

V čase havárie panovalo v okolí Moskvy mrazivé počasie so snehovými prehánkami. Havária lietadla sa zrejme odohrala veľmi rýchlo, pretože posádka ani nestačila vyslať akýkoľvek núdzový signál.

Biely dom vyjadril Rusku sústrasť po zrútení lietadla

Biely dom vyjadril v mene Spojených štátov sústrasť rodinám obetí a ruskému ľudu po zrútení dopravného lietadla, pri ktorom v nedeľu pri Moskve zahynulo všetkých 71 ľudí na palube.

VIDEO desivého pádu lietadla
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Hovorkyňa Bieleho domu v nedeľu uviedla, že USA sú hlboko zarmútené tragickou smrťou všetkých na palube letu spoločnosti Saratovské aerolínie č. 703. "Vyjadrujeme našu sústrasť rodinám tých, ktorí prišli o život, a obyvateľom Ruska," citovala vyhlásenie hovorkyne agentúra AP.

VIDEO desivého pádu lietadla
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Danko vyjadril sústrasť

Predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko zaslal v súvislosti s nedeľňajším (11.2.) zrútením ruského civilného lietadla kondolencie predsedovi Štátnej dumy Federálneho zhromaždenia Ruskej federácie Viačeslavovi Viktorovičovi Volodinovi a predsedníčke Rady federácie FZ RF Valentine Ivanovne Matvijenkovej. Zároveň sa v pondelok spolu s ruským veľvyslancom na Slovensku Alexejom Leonidovičom Fedotovom podpísal do kondolenčnej knihy. Informoval o tom dnes hovorca sekretariátu predsedu NR SR Tomáš Kostelník.

"S obrovským zármutkom a ľútosťou som prijal správu o leteckej katastrofe lietadla An-148 v Moskovskom regióne, pri ktorej vyhaslo mnoho ľudských životov. Dovoľte mi preto, aby som Vám vyjadril hlbokú úprimnú sústrasť," uviedol Danko. Ubezpečil, že slovenský národ je myšlienkami a modlitbami s rodinami a príbuznými obetí nešťastia.

Viac o téme: NehodaKatastrofaPádLietadloRuskoDomodedovoAn-148Stepanovskoje
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu