Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Obyvatelia Portorika sa topia v problémoch: Po výbuchu a požiari výpadok elektriny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SAN JUAN - V dôsledku výbuchu a požiaru v elektrickej rozvodni sa veľká časť severu Portorika ponorila v nedeľu večer miestneho času do tmy. Ide o ďalší problém pri snahe o úplné obnovenie dodávok elektriny na ostrove, ktorý je územím USA. Najdlhší výpadok prúdu v dejinách Spojených štátov tam vznikol už pred vyše piatimi mesiacmi počas hurikánu Maria, pripomína agentúra AP.

Štátna energetická spoločnosť PREPA oznámila, že bez elektrickej energie sa ocitlo viacero samosprávnych oblastí vrátane častí hlavného mesta San Juan. Vyjadrila súčasne nádej, že prebiehajúce opravy povedú k ich obnoveniu do jedného dňa.

Explózia poukázala na ťažkosti pri oprave elektrickej siete na Portoriku, ktorá bola v zlom stave ešte pred tým, ako ju zdevastoval hurikán štvrtej kategórie. Energetickí pracovníci v mnohých prípadoch opravujú zariadenie, ktoré malo byť dávno vymenené, no ostalo v prevádzke vzhľadom na dlhoročnú finančnú krízu spoločnosti PREPA. Tá má miliardové dlhy a dlho ju kritizujú za politické vedenie a neefektívnosť, píše AP. Zápasí tiež s častými výpadkami, ako bol výpadok zo septembra 2016, ktorý postihol celý ostrov. Príčina nedeľňajšieho výbuchu nie je zatiaľ známa, požiar sa však podarilo rýchlo zahasiť.

Starostka San Juanu Carmen Cruzová informovala, že zranenia neboli hlásené a v niektorých častiach mesta už dodávky elektriny obnovili. Na Portoriku je aj takmer pol roka po hurikáne Maria bez elektriny viac ako 400.000 odberateľov. Hurikán zničil dve tretiny rozvodnej siete ostrova a zapríčinil škody s odhadovanou výškou do 94 miliárd dolárov. Portorický guvernér Ricardo Rosselló v januári oznámil, že chce spoločnosť PREPA privatizovať. Išlo by o najväčšiu reštrukturalizáciu verejného podniku v dejinách USA.

Viac o téme: PožiarVýbuchVýpadok elektrinyPortorikoSan Juan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu