Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Sýrii zostrelili ďalšiu stíhačku: Uzavreté medzinárodné letisko, Izrael je na hrane vojny

(Zdroj: Facebook/Haaretz הארץ)

JERUZALEM - Izraelská armáda zostrelila iránsky dron a zaútočila na ciele v Sýrii odkiaľ ho vyslali. Informovali o tom zástupcovia tamojších ozbrojených síl s tým, že v súvislosti s incidentom, ktorý sa stal v sobotu, havarovala na severe Izraela jedna z ich stíhačiek F-16. Piloti sa stihli katapultovať a so zraneniami ich previezli do nemocnice. Lietadlo sa podľa armády dostalo pod ťažkú protileteckú paľbu.

Hovorca izraelskej armády Jonathan Conricus uviedol, že za toto "vážne narušenie izraelskej suverenity" je zodpovedný Irán. Sýrska štátna televízia s odvolaním sa na zdroje z armády informovala, že ich protiletecká obrana zasiahla viac ako jedno izraelské lietadlo. Protilietadlový útok bol podľa nich odpoveďou na izraelskú agresiu.

Po zostrelení stíhačky Izrael zaútočil v Sýrii, BBC píše o "vážnej eskalácii"

Izraelské letectvo podniklo v sobotu masívny nálet na ciele v Sýrii. Stalo sa tak krátko po zostrelení izraelskej stíhačky, ktorá útočila Sýrii v reakcii na údajne iránske bezpilotné lietadlo vyslané na židovský štát. Hovorca Izraelských obranných síl (IDF) podplukovník Jonathan Conricus oznámil, že letectvo podniklo nálety na 12 sýrskych a iránskych vojenských cieľov v Sýrii "v reakcii na iránsku agresiu", informovala spravodajská stanica BBC.

Podľa denníka Haarec, ktorý sa odvolal na armádu, letectvo zaútočilo aj na "štyri sýrske protivzdušné batérie a štyri iránske ciele". Izraelská armáda predtým oznámila, že zostrelila iránske bezpilotné lietadlo, ktoré zo Sýrie preniklo do vzdušného priestoru židovského štátu. Reagovala preto náletom na iránske ciele v Sýrii. Piloti jednej zo stíhačiek sa však museli v dôsledku sýrskej protivzdušnej paľby katapultovať.

Stíhačka typu F-16 sa zrútila na severe židovského štátu. Oboch pilotov previezli do nemocnice, jeden utrpel "vážne zranenia v dôsledku núdzovej evakuácie", uviedla armáda. "Identifikovali sme iránske bezpilotné lietadlo, ktoré vzlietlo zo sýrskeho územia. Dron identifikovali systémy izraelských vzdušných síl a zostrelil ho vrtuľník izraelských vzdušných síl. Iránsky dron dopadol na naše územie a je v našom vlastníctve... Padlo rozhodnutie zaútočiť na miesto, z ktorého Iránci dron vypustili. Bola to chirurgická akcia hlboko v Sýrii, cieľ je zničený," uviedol hovorca IDF brigádny generál Ronen Manelis.

Ako napísala agentúra AP, podplukovník Jonathan Conricus k tomu neskôr dodal, že Irán "sa zahráva s ohňom", za čo tvrdo zaplatí. Dron bol podľa neho "na vojenskej misii, vyslali ho a riadili iránske vojenské sily". Po zostrelení dronu sýrska agentúra SANA informovala, že Izraelčania zaútočili na vojenskú základňu v strednej časti Sýrie. "Protivzdušná obrana čelila novej izraelskej agresii voči jednej z vojenských pozícií v centrálnej oblasti a zasiahla viac ako jedno lietadlo," uviedla SANA.

Podľa BBC to bolo zrejme po prvý raz, čo Izrael stratil stíhačku v súčasnom sýrskom konflikte. Korešpondent BBC na Blízkom východe Tom Bateman k tomu poznamenal, že izraelské nálety v Sýrii nie sú nezvyčajné, ale strata stíhačky znamená "vážnu eskaláciu".

Izrael je na hrane vojny

Izraelské medzinárodné letisko Ben Gurionovo bolo v sobotu po zostrelení izraelskej stíhačky uzavreté. Podobné opatrenia boli zavedené aj v minulosti, keď hrozilo, že strety prepuknú do vojny. V Izraeli sa stretla bezpečnostná rada, Izrael a Sýria s Iránom sa po rozsiahlych vzdušných stretoch navzájom vyhrážali.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zvolal mimoriadnu schôdzu bezpečnostného kabinetu. Premiérová kancelrária inštruovala ministrov, aby nehovorili o dianí na severnej hranici Izraela. „Irán a Sýria sa hrajú s ohňom,“ varoval hovorca Izraelských obranných síl (IDF). „IDF zasahujú proti pokusom o iránsko-sýrsky konflikt a porušenie izraelskej suverenity. Sme pripravení na rôzne scenáre a budeme pokračovať v nutných krokoch,“ dodal.

S podobným vyhlásením prišli aj spojenci sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorými sú Irán a libanonský šiitský Hizballáh. Podľa nich sa akýkoľvek ďalší „teroristický čin“ Izraela stretne s „dôrazne tvrdou odpoveďou. „Nemyslím si ale, že situácia prejde do regionálnej vojny,“ vyhlásil jeden z predstaviteľov šiitskej koalície okolo Asasa a Iránu.

Rusko vyjadrilo znepokojenie

Moskva vyjadrila v sobotu vážne znepokojenie nad posledným vývojom v Sýrii a vyzvala zainteresované strany, aby zachovali zdržanlivosť a zabránili ďalšej eskalácii situácie. S odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva zahraničných vecí o tom informovala agentúra Reuters. Izraelská armáda predtým oznámila, že zostrelila v sobotu iránske bezpilotné lietadlo, ktoré zo Sýrie preniklo do vzdušného priestoru židovského štátu. Reagovala preto náletom na iránske ciele v Sýrii.

"Vyzývame všetky strany, aby zachovali zdržanlivosť a vyhli sa akýmkoľvek krokom, ktoré by mohli viesť k ešte väčšej komplikácii situácie," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení. Moskva zároveň zdôraznila nevyhnutnosť "bezpodmienečne rešpektovať suverenitu a územnú celistvosť Sýrie a ďalších krajín v tomto regióne". Libanon sa v sobotu ohradil proti používaniu svojho vzdušného priestoru Izraelom na útoky v Sýrii a dodal, že podá sťažnosť na pôde Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN).  

Rezort libanonskej diplomacie vo vyhlásení citovanom agentúrou AP podporil "zákonné" právo Sýrie zareagovať na "agresiu" Izraela. Takéto "agresívne politiky" ohrozujú podľa Bejrútu stabilitu regiónu. Sýrska armáda poprela tvrdenia, že bezpilotné lietadlo, ktoré v sobotu vzlietlo v Sýrii, pričom ho Izrael zostrelil a označil za iránske, narušilo vzdušný priestor židovského štátu.

Zástupca veliteľa iránskych Revolučných gárd generál Hosejn Salámí sa k zostreleniu dronu odmietol vyjadriť. "Nemôžeme potvrdiť túto správu o drone, pretože Izraelčania sú klamári. Ak to Sýrčania potvrdia, aj Irán to potvrdí," uviedol Salámí, ktorého citovala agentúra Reuters. Hovorca Izraelských obranných síl (IDF) podplukovník Jonathan Conricus pre agentúru DPA medzitým potvrdil, že stíhačka, ktorú Izrael po zlikvidovaní dronu vyslal zaútočiť na iránske ciele v Sýrii, bola podľa predbežného vyšetrovania zostrelená.

Viac o téme: ZostrelenieStíhačkaSýriaF-16Dron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu