Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vlna náletov pri Damasku: O život prišli aj civilisti, obulo sa do toho Francúzsko

(Zdroj: SITA/AP)

DAMASK - Francúzska ministerka obrany Florence Parlyová vyzvala v piatok na skoncovanie s náletmi v Sýrii a na otvorenie humanitárnych koridorov. Parlyová v rozhovore pre rozhlasovú stanicu France Info hovorila o bojoch v povstalcami ovládaných oblastiach sýrskej provincie Idlib a východne od Damasku, kde si vlna náletov sýrskych vládnych a ruských lietadiel vyžiadala v posledných dňoch životy desiatok civilistov. Tieto boje označila francúzska ministerka za neprijateľné, keďže ich terčom sú aj civilisti. V rozhovore však nešpecifikovala, aká krajina podnikla nálety.

 Medzičasom Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) podľa agentúry Reuters uviedlo, že dediny v oblasti zvanej Východná Ghúta v blízkosti Damasku zažili najkrvavejší týždeň od roku 2015, keďže za posledné štyri dni tam prišlo o život 229 ľudí. Medzi obeťami je 58 detí a 43 žien.

Vyjadrenie francúzskej ministerky prišlo po tom, ako OSN v utorok vyzvala v Sýrii na najmenej mesiac trvajúce okamžité humanitárne prímerie. Špecialisti OSN okrem toho preverujú podozrenia o možnom použití bojového plynu pri nedávnych útokoch na civilistov v Sýrii. Rusko, ktoré je spojencom sýrskeho prezidenta Bašára Asada a ktorého vojenská pomoc mu pomohla dobyť späť väčšinu územia ovládaného povstalcami, vo štvrtok vyhlásilo, že humanitárne prímerie je nerealistické.

Francúzsko a OSN v posledných mesiacoch opakovane vyzývali na otvorenie koridorov pomoci v záujme zmiernenia humanitárnej krízy v Sýrii. Parížska vláda tiež naliehala na Moskvu, aby zvážila spôsoby, ako zmierniť krízu, toto úsilie Paríža však v praxi neprinieslo žiadne výsledky. 

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vlani v lete, stojac vedľa ruského prezidenta Vladimira Putina, vyhlásil, že akékoľvek neúspešné otvorenie humanitárnych koridorov v Sýrii bude predstavovať "červenú čiaru" - rovnako ako použitie chemických zbraní.

Macron vyzval Putina, aby sa pričinil o ukončenie sýrskej humanitárnej krízy

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok telefonicky vyzval svojho ruského náprotivka Vladimira Putina, aby využil všetok svoj vplyv a zabezpečil, aby sýrska vláda ukončila zhoršujúcu sa humanitárnu krízu v oblasti Východná Ghúta na okraji Damasku a v provincii Idlib. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie Elyzejského paláca v Paríži.

Macron počas telefonátu s Moskvou zdôraznil, že ide o imperatív, aby došlo k posunu v mierových rozhovoroch, a vyjadril obavy ohľadom zistených indícií, že v uplynulých týždňoch boli proti civilistom v Sýrii použité chlórové bomby.

"Prezident (Macron) prízvukoval potrebu prekonať bariéry, ktoré blokujú vyjednávania, a začať dôveryhodný politický proces v nadchádzajúcich týždňoch pod záštitou OSN, zameraný na opätovné nastolenie mieru, stability a jednoty v Sýrii," uvádza sa vo vyhlásení Macronovej tlačovej kancelárie.

Macron, stojac vlani vo Versailles po boku Putina, vyhlásil, že akékoľvek použitie chemických zbraní predstavuje "červenú čiaru" a v prípade jej prekročenia by Paríž mohol spustiť jednostranné letecké útoky proti cieľom v Sýrii. Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) podľa agentúry Reuters uviedlo, že dediny v oblasti Východná Ghúta v blízkosti Damasku zažili najkrvavejší týždeň od roku 2015, keďže za posledné štyri dni tam prišlo o život 229 ľudí. Medzi obeťami je 58 detí a 43 žien.

Francúzska ministerka obrany Florence Parlyová vyzvala v piatok na skoncovanie s náletmi v Sýrii a na otvorenie humanitárnych koridorov. Parlyová hovorila o bojoch v povstalcami ovládaných oblastiach provincie Idlib a východne od Damasku, kde si vlna náletov sýrskych a ruských lietadiel vyžiadala v posledných dňoch životy desiatok civilistov. Tieto boje označila francúzska ministerka za neprijateľné, keďže ich terčom sú aj civilisti. V rozhovore však nešpecifikovala, aká krajina podnikla nálety.

Viac o téme: NáletSýriaDamask
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu