Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nové odhalenie o ruskej anexii Krymu: Admirál chcel bojovať, politici rozhodli inak

Ihor Teňuch Zobraziť galériu (3)
Ihor Teňuch (Zdroj: ua.112.ua)

KYJEV - Admirál Ihor Teňuch, ktorý bol v roku 2014 krátko ukrajinským ministrom obrany, vo výpovediach v prípade zvrhnutého prezidenta Viktora Janukovyča uviedol, že bol pripravený rozpútať vojnu o Krym, ale politici z rady národnej bezpečnosti a obrany nechali ukrajinské jednotky stiahnuť z polostrova bez toho, aby sa postavili ruským vojskám na odpor. Výňatky z admirálovho svedectva zverejnil Janukovyčov obhajca.

USA zverejnili VIDEO z preletu ruskej stíhačky: Nevážia si život svojho pilota, zbytočný risk

Admirál bol ministrom od 27. februára do 25. marca 2014. Rusko polostrov anektovalo po obsadení ruskými vojskami a medzinárodne neuznávanom referende. Ukrajinské posádky na polostrove boli zablokované ruskými vojakmi v neoznačených uniformách. Na konci marca smeli ukrajinskí vojaci z polostrova odísť s časťou techniky. Podľa Kyjeva sa na Ukrajinu vrátili asi štyri tisícky vojakov, ďalších 11-tisíc sa rozhodlo na polostrove zostať.

Exminister pri výsluchu uviedol, že na zasadnutí rady národnej bezpečnosti a obrany 23. marca 2014 rezolútne navrhol pokúsiť sa o prielom k obkľúčeným posádkam na Kryme. Ale vtedajší šéf prezidentskej kancelárie Serhij Pašinskij vyhlásil, že je potrebné vypočuť si názor aj ďalších členov rady. Podľa admirála následne vystúpil terajší minister obrany Stepan Poltorak, ktorý vraj navrhol, aby sa ukrajinské jednotky "s hrdo vztýčenými prápormi" stiahli z Krymu.

Nové odhalenie o ruskej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Wikipedia)

Sám Poltorak medzitým túto verziu poprel: na rozhodovaní o stiahnutí z Krymu sa nepodieľal, nebol v tom čase ani členom rady. Protokol s admirálovou výpoveďou podľa neho svedčí len o tom, že Teňuch "bol taký vydesený, že si neuvedomoval, kde je a čo je" - natoľko sú jeho tvrdenia nemiestne.

Proti tomu, aby sa o Krym bojovalo, sa podľa admirála na spomínanom rokovaní rady ostro ohradila expremiérka Julija Tymošenková, ktorú podporil vtedajší premiér Arsenij Jaceňuk. Tymošenková vraj argumentovala, že admirál nechápe situáciu, že vyprovokuje Rusko k vojne ako gruzínsky prezident Michail Saakašvili, ktorý prehral boj o provincie ovládané separatistami, a že sa nemožno zaujímať len o Krym a opomínať Ukrajinu ako celok.

"Nemáme právo opakovať jeho (Saakašviliho) chyby. Ani jeden tank nesmie vyjsť z kasární, ani jeden vojak sa nesmie chopiť zbrane, pretože to bude znamenať porážku," varovala Tymošenková podľa admirála. Jaceňuk potom podľa neho zhodil zo stola aj admirálov návrh vyslať na Krym vládnu komisiu. Minister tiež márne navrhoval rozmiestniť vojská na východe Ukrajiny, kde nasledujúci mesiac vypukol konflikt s proruskými separatistami.

Teňuch nezískal pre svoje návrhy podporu, a tak na protest proti vzdaniu sa Krymu bez boja odstúpil. Anexii Krymu ukrajinskí vojaci prakticky nekládli odpor, všetko sa odohralo takmer bez krviprelievania. Janukovyč, ktorý vo februári 2014 utiekol do Ruska, je v Kyjeve súdený v neprítomnosti za vlastizradu.

Viac o téme: RuskoUkrajinaKrymViktor JanukovyčIhor Teňuch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu