Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mestská rada vo Washingtone rozhodla: Zavraždený ruský líder sa dočká pocty

Washington
Washington (Zdroj: pixabay.com)

WASHINGTON - Washingtonská mestská rada schválila pomenovanie časti ulice, na ktorej sa nachádza veľvyslanectvo Ruskej federácie, na počesť zavraždeného ruského opozičného lídra Borisa Nemcova. Informovala o tom v stredu spravodajská stanica Slobodná Európa (RFE/RL).

Vladimir Kara-Murza, predseda Nadácie Borisa Nemcova za slobodu, uviedol, že oficiálna ceremónia premenovania úseku Wisconsin Avenue na Boris Nemtsov Plaza sa uskutoční 27. februára, na tretie výročie jeho smrti. Tento už skoršie ohlásený krok washingtonských predstaviteľov sa stretol s námietkami Moskvy.

Nemcova, bývalého ruského vicepremiéra a dlhodobého kritika súčasného ruského prezidenta Vladimira Putina, zastrelili na moste v Moskve, len niekoľko metrov od múrov Kremľa. Jeho vražda vyvolala medzinárodné odsúdenie a zdôraznila nebezpečenstvo, ktorému čelia Rusi odporujúci vládnej moci, uvádza RFE/RL.

Nemcovovi stúpenci sa opakovane snažili získať povolenie na inštalovanie oficiálnej pamätnej tabule na mieste jeho vraždy, ale moskovskí predstavitelia to zamietli. V lokalite pravidelne vznikajú provizórne pamätníky, ktoré sú však úradmi s nezvyčajnou promptnosťou zakaždým zlikvidované.

Moskovský súd vlani v júli uznal za vinných z Nemcovovej smrti päť mužov zo severokaukazského regiónu Čečensko a odsúdil ich na dlhoročný pobyt vo väzení. Nemcovovi príbuzní a bývalí spolupracovníci však tvrdia, že jeho zabitie bolo nariadené z vysokých miest.

Americký republikánsky senátor za štát Florida Marco Rubio vo svojom utorkovom tvíte v reakcii na hlasovanie washingtonskej mestskej rady napísal: "Je to oficiálne. Nech to slúži Putinovi a jeho kruhom ako pripomienka toho, že vražda, násilie a zastrašovanie neumlčia politický disent."

Viac o téme: WashingtonBoris Nemcov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu