Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Európu ochromilo sneženie: V Paríži je paralyzovaná doprava, komplikácie aj v Maďarsku

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus)

BUDAPEŠŤ - Sneženie a mrznúci dážď na západe a severe Zadunajska komplikovalo v stredu ráno dopravu na maďarských cestách.

Podľa servera pre cestnú dopravu Útinform.hu na maďarsko-slovinskom hraničnom priechode Tornyosszentmiklós slovinské orgány pre sneženie zakázali vstup nákladných vozidiel s hmotnosťou nad 3,5 tony. Nehody a problémy s uviaznutými kamiónmi zaznamenali na cestách Vašskej, Veszprémskej a Rábsko-mošonsko-špronskej župy. Pri desiatke havárií sa zranilo päť ľudí.

Intenzívne sneženie paralizovalo dopravu aj v Paríži

Výdatné sneženie od utorka večera paralyzuje dopravu na mnohých miestach v metropolitnej oblasti Paríža, kde žije okolo 12 miliónov ľudí. Mnohí z nich mali problém dostať sa do práce alebo dopraviť svoje deti do školy. Uviedol to v stredu spravodajský web France Info.
Európu ochromilo sneženie: V
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus)

Podľa služby Météo-France v Paríži od utorka večera napadlo 12 centimetrov snehu a v niektorých oblastiach Ile-de-France až 20 centimetrov. Druhý stupeň varovania pred snežením, mrazom a  poľadovicou vyhlásili v stredu v celkovo 25 departementoch Francúzska. Železničná spoločnosť SNCF v stredu upozornila cestujúcich na veľké meškanie svojich vlakov a vyzvala ich, aby sa na cestu vydávali len v nutných prípadoch. V Paríži a okolí sú problémy aj v prímestskej doprave, v sieti vlakov RER, ako aj na električkových tratiach. Autobusová doprava tiež kolabuje. 

Európu ochromilo sneženie: V
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus)

Letecká doprava na parížskych letiskách zatiaľ funguje v obvyklom režime, len s malými meškaniami. Veľké problémy v parížskej oblasti sú v cestnej doprave, kde je nedostatok snežných pluhov. Okrem toho mnohí vodiči jazdia autami s letnými pneumatikami. 

Európu ochromilo sneženie: V
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus)

V noci na stredu sa na cestách v okolí Paríža vytvorili kolóny v celkovej dĺžke okolo 700 kilometrov. Kvôli snehu na cestách počas noci uviazli posádky stoviek áut. Úrady v regióne otvorili niekoľko centier, aby prichýlili ľudí v núdzi. Spoločnosť SNCF musela v noci na stredu v Paríži poskytnúť ubytovanie približne 700 svojim klientom, ktorých vlaky kvôli sneženiu nevypravili.

Ministerstvo vnútra vo svojom vyhlásení zo stredy rána vyzvalo motoristov z Ile-De-France, aby sa vlastným autom na cesty vydávali len v nevyhnutných prípadoch. Situáciu na cestách v oblasti Ile-de-France označilo za "veľmi komplikovanú" a "výnimočnú".  Francúzske médiá uvádzajú, že toľko snehu v oblasti nenapadlo od roku 1987.

Zavreli aj Eiffelovu veža

Jeden zo symbolov Paríža a Francúzska - Eiffelova veža - je v dôsledku silného sneženia už druhý deň uzavretý pre verejnosť. Informovala o tom v stredu spravodajská televízia BFMTV. Správca tejto pamätihodnosti v utorok ráno rozhodol, že na Eiffelovu vežu bude púšťať len tých návštevníkov, ktorí majú rezervácie do reštaurácií na plošinách veže. Aj toto opatrenie platilo len dve hodiny, potom ho pre veľmi nepriaznivé poveternostné podmienky tiež zrušili a vežu uzavreli pre verejnosť úplne.

Viac o téme: PočasieSneženieMaďarskoParíž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu