Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Situácia na Maldivách sa vyostruje: Vojaci obsadili Najvyšší súd aj parlament

Vojaci v uliciach Male Zobraziť galériu (3)
Vojaci v uliciach Male (Zdroj: SITA/AP Photo/ Mohamed Sharuhaan)

MALE - Budovu Najvyššieho súdu v pondelok večer obsadila maldivská armáda. Informoval o tom opozičný poslanec Ahmed Malúf. Situácia v krajine je chaotická, vojaci sa objavili aj v uliciach a aj v parlamente, kde zabránili v pokračovaní parlamentnej schôdze. Kľúčovým je však obsadenie Najvyššieho súdu, pretože práve ten sa stal ústredným nepriateľom štátnej moci po tom, ako vo štvrtok jeho sudcovia rozhodli o prepustení viacerých opozičných politikov.

Jedným z prepustených väzňov z radov opozície je aj bývalý prezident. Podľa rozhodnutia Najvyššieho súdu bolo odsúdenie týchto opozičných predstaviteľov politicky motivované a ich obvinenia vyfabrikované.

Vláda vyhlásila výnimočný stav

Maldivská vláda dnes vyhlásila výnimočný stav, ktorý by mal trvať 15 dní. V pondelok ráno ho v štátnej televízii vyhlásila ministerka právnych záležitostí Azima Šakúr. "Počas tohto obdobia budú obmedzené niektoré práva a všeobecné aktivity. Služby a podniky nebudú ovplyvnené," uviedol prezident Abdulla Yameen v následne vydanom stanovisku. Ktorých oblastí sa výnimočný stav bude týkať zatiaľ nie je známe.

Vláda vyhlásila výnimočný stav v čase, keď sa v Maldivách prehlbuje politická kríza medzi prezidentom a súdnictvom, ktorú spôsobilo nariadenie prepustiť uväznených opozičných lídrov. Prepustenie politických väzňov kritizujúcich prezidenta nariadil najvyšší súd vo štvrtok argumentujúc, že ich predchádzajúce rozsudky boli politicky zmanipulované. 

Rozhodnutie súdu však viedlo nielen k sporu s prezidentom, ktorý tvrdí, že nariadenie "porušuje národnú bezpečnosť a verejný záujem", ale vyvolalo protesty aj v uliciach hlavného mesta Male a strety medzi políciou a podporovateľmi opozície. Organizácia Spojených národov a niekoľko zahraničných vlád vyzvali maldivských predstaviteľov, aby rešpektovali nariadenie súdu. Šakúr sa ale v pondelok vyjadrila, že vláda sa nedomnieva, že by nariadenie súdu mohlo vojsť do platnosti.

Situácia na Maldivách sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mohamed Sharuhaan)

Bezpečnostné sily zadržali dvoch sudcov najvyššieho súdu

Maldivské bezpečnostné sily zadržali v utorok dvoch z celkovo štyroch sudcov tamojšieho najvyššieho súdu. K ich zadržaniu došlo po tom, čo súd minulý týždeň rozhodol o prepustení väznených opozičných lídrov. Informovala o tom v utorok agentúra AP. Nemenovaný opozičný poslanec uviedol, že k zadržaniu oboch sudcov došlo v utorok ráno, keď budovu najvyššieho súdu v maldivskej metropole Male obsadili vojaci. 

Situácia na Maldivách sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mohamed Sharuhaan)

Jedným z politických väzňov, ktorých sa nariadenie o prepustení dotýka, je aj maldivský exprezident Muhammad Našíd. Toho v roku 2015 na základe protiteroristických zákonov odsúdili na 13 rokov väzenia. Našída uznal maldivský súd za vinného z toho, že v januári 2012 nariadil zatknutie sudcu najvyššieho súdu.

Exprezident ho obvinil, že je pod vplyvom svojho predchodcu Maumúna Abdala Gajúma. Ten Maldivám vládol 30 rokov a bol niektorými ľudskoprávnymi organizáciami označovaný za diktátora. V roku 2016 dostal bývalý maldivský prezident štatút utečenca v Spojenom kráľovstve. Súčasný maldivský prezident Abdalla Jámín bol zvolený v sporne vnímaných voľbách v roku 2013.

Viac o téme: ParlamentVojaciObsadenieMaldivy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu