Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rusi o novej jadrovej doktríne Spojených štátov: Protiruská a konfrontačná, sme sklamaní

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

MOSKVA - Nová jadrová doktrína USA vyvoláva v Moskve "hlboké sklamanie", pretože je "konfrontačná a protirusky zameraná". V reakcii na dokument zverejnený v noci na sobotu Bielym domom to v sobotu uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

V súvislosti s novým prístupom Washingtonu k problematike jadrových zbraní Rusko teraz bude musieť prijímať nové bezpečnostné opatrenia, citovala agentúra Interfax z vyhlásenia ruského rezortu diplomacie. 

Uvádza sa v ňom, že americký dokument je plný rôznych protiruských klišé - od "za vlasy pritiahnutých" obvinení z "agresívneho správania" a "zasahovania" a po ničím nepodložené obvinenia z "porušenia" celej série dohôd v oblasti kontroly zbrojenia. "Nič z toho nemá nič spoločné s reálnym stavom vecí," zdôraznil ruský rezort.

Tvrdenia Washingtonu, že Moskva odmieta ďalšie znižovanie arzenálu jadrových zbraní, Rusko označilo za pokus o zavádzanie, pretože Rusko "nie raz deklarovalo svoju oddanosť medzinárodným dohodám a otvorenosť k posúdeniu akýchkoľvek otázok s nimi spojených". Všetky obvinenia zo strana USA v tejto veci vnímajú v Rusku ako pokus zvaliť na iných zodpovednosť za zhoršenie situácie, ktorá je dôsledkom nezodpovedných krokov práve zo strany Spojených štátov, vyplýva podľa agentúry TASS z dokumentu ruského ministerstva.

V pripravenosti USA použiť jadrové zbrane, aby Rusku zabránili použiť svoj jadrový arzenál, diplomati v Moskve vidia pokus spochybniť "naše právo na sebaobranu" v situáciách kritických pre samotnú existenciu štátu, citoval Interfax.  

Ruské ministerstvo vo svojom vyhlásení vyjadruje želanie, že "vo Washingtone sú si predsa len vedomí vysokej miery rizika", ktoré vzniká, keď sa podobné doktríny pretavia do roviny praktického vojenského plánovania.   

V novej americkej nukleárnej doktríne sú ako hlavné potenciálne hrozby okrem Ruska uvedené aj Čína, Irán a KĽDR. Podľa Bieleho domu musí byť Rusku jasné, že za akúkoľvek hrozbu jadrového útoku v Európe bude musieť zaplatiť "neprijateľne vysokú cenu". Revízia americkej politiky sa nezmieňuje o navýšení počtu strategických jadrových zbraní.

Viac o téme: RuskoMoskvaSpojené štátyJadrová doktrína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu