Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Tillerson hovoril o puči proti Madurovi: Na Kube má kamarátov, poskytnú mu haciendu

Rex Tillerson
Rex Tillerson (Zdroj: SITA/AP Photo/Rebecca Blackwell)

AUSTIN - Americký minister zahraničia Rex Tillerson naznačil, že vo Venezuele by mohlo dôjsť k vojenskému puču. Šéf americkej diplomacie však zdôraznil, že Spojené štáty nepresadzujú žiadnu zmenu tamojšieho režimu a nemajú ani nijaké informácie od tajných služieb o takýchto plánoch.

V minulosti však armády štátov Latinskej Ameriky v časoch vážnych kríz zasahovali pomerne často, poznamenal Tillerson na pôde Texaskej univerzity pred svojím turné po Latinskej Amerike. Minister zahraničia si tiež zavtipkoval, že venezuelský socialistický prezident Nicolás Maduro by v prípade potreby mohol hľadať útočisko na komunistickej Kube.

"Keď bude v kuchyni príliš horúco, som si istý, že má na Kube nejakých priateľov, ktorí by mu dali peknú haciendu na pláži," skonštatoval Tillerson, za čo si okamžite vyslúžil kritiku od svojho venezuelského rezortného partnera Jorgeho Arreazu, ktorý je práve na návšteve "ostrova slobody". "Imperializmus je náš nepriateľ. Imperializmus nerešpektuje nič," vyhlásil Arreaza počas oficiálnej návštevy Havany. Tillerson v rámci svojej cesty navštívi Mexiko, Argentínu, Peru, Kolumbiu a tiež Jamajku.

Viac o téme: VenezuelaRex Tillerson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu