Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Macron otvorene varoval pred tureckou inváziou: Krajina polmesiaca sa ostro bráni

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP/Markus Schreiber)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron varoval Turecko, aby sa jeho vojenské operácie proti kurdským milíciám na severe Sýrie nestali zámienkou na inváziu do krajiny. Dodal, že chce, aby Ankara koordinovala svoje kroky so spojencami, uvádza stredajšie vydanie denníka Le Figaro.

Turecko minulý týždeň odštartovalo na severozápade Sýrie leteckú i pozemnú ofenzívu, zacielenú na kurdské Ľudové obranné jednotky (YPG) v regióne Afrín. YPG vytvorili v sedem rokov trvajúcej občianskej vojne nový front, čím si zhoršili vzťahy so spojencami Turecka v rámci NATO.

"Ak to dopadne tak, že táto operácia bude mať i iné ciele, než je boj proti potenciálnej teroristickej hrozbe pre turecké pohraničie a stane sa inváziou, potom to bude pre nás vážny problém," uviedol Macron.

Turecko považuje YPG za teroristickú organizáciu a predĺženú ruku ilegálnej Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorá vedie tri desaťročia trvajúce povstanie na juhovýchode Turecka, obývanom prevažne Kurdmi. Turecký premiér Binali Yildirim operáciu obhajuje, tvrdiac, že je zameraná výlučne na posilnenie bezpečnosti krajiny a ochranu Arabov, Kurdov a Turkménov pred "teroristickými organizáciami".

"Ak si Francúzsko vykladá túto záležitosť ako inváziu, musíme zhodnotiť aj to, čo robia v Sýrii Francúzi. Od samého začiatku ide o kľukatý chodník. Celý svet vie, že Turecko sa nespráva invazívne," povedal Yildirim na spoločnej tlačovej konferencii s libanonským premiérom Saadom Harírím v Ankare.

Spojené štáty a Francúzsko vyzbrojili a vycvičili milície YPG pre boj proti teroristickej skupine Daeš v Sýrii. Macron dodal, že predmetnú otázku bude riešiť so svojím tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom a o povahe tureckej operácie by sa malo hovoriť medzi všetkými spojencami.

Viac o téme: TureckoSýriaEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu