Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Pašeráčke Tereze sa definitívne zrútil svet: Po srdcervúcom odkaze prišla najhoršia správa

Tereza, česká pašeráčka drog na súde zahalená v sárí Zobraziť galériu (4)
Tereza, česká pašeráčka drog na súde zahalená v sárí (Zdroj: FB/Tereza Hluskova, Daily Pakistan, )

LAHORE/PRAHA - Súdny proces s Češkou Terezou, ktorú zadržali 10. januára colníci na medzinárodnom letisku v pakistanskom meste Lahore s deviatimi kilogramami heroínu, by mohol trvať zhruba pol roka. Podľa denníka Daily Pakistan to uviedol jej právny zástupca Čaudhrí Džavád Zafar. Zároveň vylúčil, že by v prípade odsúdenia žena mohla byť vydaná do Českej republiky, pretože medzi týmito krajinami žiadna dohoda o vydávaní väzňov neexistuje.

Heroínová Tereza prvýkrát na vzduchu! FOTO Toto s ňou urobilo 20 dní pakistanského pekla

Dostať Terezu späť do vlasti bude ťažké aj podľa českých úradov. "Česko nemá s Pakistanom dojednanú žiadnu dvojstrannú zmluvu o odovzdávaní odsúdených na výkon trestu. V prípade právoplatného odsúdenia pakistanským súdom by bolo možné odovzdanie odsúdenej na výkon trestu do ČR, a to na bezzmluvnom základe. Musela by s tým súhlasiť aj pakistanská strana," povedala serveru Deník.cz Irena Valentová z tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí. Dodala, že táto problematika spadá do gescie českého ministerstva spravodlivosti.

Česká pašeráčka drog, Tereza
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Reprofoto/DailyPakistan, FB/Daily Pakistan Global )

"Súdny proces bude pravdepodobne ukončený počas šiestich mesiacov," povedal Zafar. O možnej výške trestu pre Češku odmietol právnik špekulovať. Denník Daily Pakistan napísal, že osobám, ktoré sú usvedčené z pašovania viac ako desiatich kilogramov drog, hrozí v Pakistane doživotné väzenie či trest smrti. Ten sa ale podľa českej diplomacie spravidla neuplatňuje voči cudzincom. Za pašovanie menej ako desiatich kilogramov narkotík je v krajine až desaťročný trest väzenia.

Česká pašeráčka drog, Tereza
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Reprofoto/DailyPakistan, FB/Daily Pakistan Global )

Dvadsaťjedenročná Tereza sa v utorok objavila na súde, ktorý jej predĺžil väzbu do 7. februára. Kedy začne súdne konanie o samotnom čine, ešte nie je jasné. Právnik Zafar uviedol, že Češka s vyšetrovateľmi plne spolupracuje.

Podľa denníka Daily Pakistan žena v utorok na súde vyhlásila, že je v "hroznej situácii" vo väzení, a prosila české úrady, aby ju "zachránili". Češka mohla zo súdu tiež poslať odkaz svojej rodine a priateľom. "Prosím, čakajte na mňa, a pokúste sa mi pomôcť," povedala mladá žena pohnutým hlasom.

Tereza pašovala cez hranice
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Tereza Hluskova)

Pakistanskí colníci Terezu zadržali údajne potom, čo prešla cez dve kontrolné stanovištia protidrogových jednotiek cestou na let do Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch, odkiaľ sa podľa pakistanskej tlače chystala pokračovať ďalej do Írska. Drogy mala ukryté v batožine. Vypovedala, že o predmetoch ukrytých v jej batožine vedela, netušila však, že ide o heroín.

Viac o téme: PašovaniePakistanHeroínČeškaTereza H.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu