Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V Tichom oceáne zmizla loď so stovkou ľudí na palube: Sedem osôb zachránil zázrak

(Zdroj: YouTube)

TARAWA - Vo vodách pri tichomorskom ostrovnom štáte Kiribati stále pokračuje pátranie po nezvestnom trajekte s niekoľkými desiatkami pasažierov na palube. Prezident tohto ostrovného štátu v pondelok varoval, že na palube plavidla sa mohlo prevážať až 100 ľudí, píše agentúra DPA.

Sedemnásťmetrový katamarán, ktorý prepravuje ľudí po 21 obývaných ostrovoch Kiribati, podľa úradov vyplával z ostrova Nonouti smerom k atolu Južná Tarawa 18. januára. Cesta dlhá 240 kilometrov mala trvať dva dni.

Novozélandské úrady pôvodne informovali o pátraní po plavidle s približne 50 osobami. Kiribatský prezident Taneti Mamau však v pondelok pre rozhlasovú stanicu Radio New Zealand varoval, že tam mohlo byť až 100 ľudí. V nedeľu sa novozélandským záchranárom podarilo nájsť prvých sedem ľudí z nezvestného trajektu.

Preživším najskôr vojenské lietadlo spustilo najnevyhnutnejšie zásoby a vodu a následne ich vyzdvihla najbližšia rybárska loď. Zachránení uviedli, že trajekt sa potopil a oni boli bez pitnej vody unášaní v drobnom člne štyri dni.

Pátranie, na ktorom spolupracujú aj americké a austrálske tímy, prebieha na území rozlohou veľkom takmer ako Nemecko. Predstavitelia novozélandských vzdušných síl v počas víkendu uviedli, že na plavidle nazvanom Butiraoi opravovali krátko pred odplávaním turbínový hriadeľ, čo mohlo prispieť k problémom pri plavbe. Nie je tiež jasné, či mala loď dostatok paliva alebo vody na to, aby vydržala viac než dva dni cesty.

Viac o téme: LoďTrajektStratenieKaribati
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu