Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Aj Fíni si volili prezidenta: Hlavou štátu zrejme ostane konzervatívec Niinistö

Sauli Niinistö
Sauli Niinistö (Zdroj: SITA/Jussi Nukari/Lehtikuva via AP)

HELSINKI - Prezidentom Fínska bude podľa očakávaní zrejme aj naďalej konzervatívny politik Sauli Niinistö. Priebežné výsledky hlasovania naznačujú, že by mal byť hladko zvolený už v prvom kole. Po sčítaní približne 47 percent hlasov mal 64,4 percenta voličov, informovala dnes agentúra Reuters.

Charizmatického politika Fíni podľa komentátorov oceňujú predovšetkým za obratnosť, s akou udržuje citlivú rovnováhu vo vzťahoch so Západom a s Ruskom, svojím mocným susedom. V roku 2012 sa stal prvým konzervatívnym prezidentom tejto severskej krajiny po 30 rokoch.

Fínsky prezident má pomerne obmedzené právomoci, lebo ich veľká časť bola postupne presunutá na predsedu vlády. Je ale považovaný za významný „barometer" verejnej mienky a hrá tiež dôležitú úlohu ako predstaviteľ Fínska v zahraničí.

Hlavným vyzývateľom šesťdesiatdeväťročného právnika a bývalého ministra financií, ktorý kandidoval ako nezávislý, bol kandidát strany Zelených Pekka Haavisto. Práve medzi konzervatívcom Niinistöm a liberálnym ekológom HAAVISTA sa rozhodovalo už v minulých voľbách pred šiestimi rokmi.

Viac o téme: VoľbyFínskoSauli Niinistö
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu