Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Cesta na lepšie časy: Šéf japonskej diplomacie verí v zlepšenie vzťahov s Čínou

Taro Kono a Wang Yi
Taro Kono a Wang Yi (Zdroj: SITA/AP Photo/Andy Wong, Pool)

PEKING - Japonský minister zahraničných vecí Taro Kono dúfa v zlepšenie vzťahov s Čínou. Vyjadril sa tak v nedeľu v Pekingu počas rozhovorov so svojím čínskym rezortným kolegom Wang Im. Informáciu priniesla agentúra AP.

Japonsko sa snaží podporovať postupné rozmrazovanie vzťahov s touto rozľahlou ázijskou krajinou, ktoré sú pošramotené dejinnými udalosťami i územnými spormi.

Rokovania sa do značnej miery venovali aj obavám z vývoja jadrových zbraní Severnej Kórey. Japonsko presadzuje prísnejšie opatrenia proti KĽDR, ktorá v auguste minulého roka vypálila nad japonským ostrovom Hokkaido balistickú strelu.

"Nielenže potrebujeme urovnať naše bilaterálne vzťahy, ale musíme tiež spolupracovať na riešení problémov, ktorým čelí celý svet, najmä v otázke Severnej Kórey, ktorá je problémom pre medzinárodnú spoločnosť ako celku," povedal Kono.

Agentúra AP ďalej píše, že šéf japonskej diplomacie mal počas rozhovorov diskutovať aj o možnostiach trilaterálneho summitu, ktorý sa má konať medzi lídrami z Číny, Južnej Kórey a Japonska na jar v Tokiu. Kono sa neskôr v nedeľu v rámci svojej návštevy Číny chystá stretnúť s poprednými predstaviteľmi krajiny, vrátane čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga.

Viac o téme: ČínaJaponskoÁzia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu