Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bezprecedentná situácia: Muž začal falošnú vojnu, teraz odmieta spolupracovať

Ilustračné foto
Ilustračné foto

HONOLULU - Zamestnanec havajského úradu civilnej ochrany, ktorý tento mesiac omylom vyvolal poplach pred útokom balistickou raketou, odmieta spolupracovať s federálnymi vyšetrovateľmi a nechce sa zapojiť ani do interného vyšetrovania.

S odvolaním sa na predstaviteľku Federálnej komisie pre telekomunikácie (FCC) Lisu Fowlkesovú o tom v noci na piatok informovala televízia Fox News. Fowlkesová však vyjadrila nádej, že "táto osoba prehodnotí svoj postoj". Incident s falošným poplachom na Havaji označila za "úplne neprijateľný", pretože podkopal dôveryhodnosť poplašného systému, "čo môže byť nebezpečné v prípade reálnej hrozby".

Hovorca komisie Richard Rapoza informoval, že príslušný zamestnanec bezprostredne po incidente poskytol svoje vysvetlenie a písomné vyhlásenie, ale odvtedy odmieta vypovedať s tým, že k prípadu už nemá čo dodať.  

SMS s oznámením, že k Havajským ostrovom sa blíži balistická raketa, dostali obyvatelia 13. januára. Táto správa vyvolala na ostrove paniku- ľudia opúšťali svoje autá na diaľnici a pripravovali sa na útek zo svojich príbytkov. Až po viac ako polhodine prišlo oznámenie, že ich v skutočnosti nijaká raketa neohrozuje.

Zamestnanca, ktorý omylom spustil varovný systém, medzičasom preložili na iné pracovisko v rámci úradu. Okrem toho došlo aj k zmenám v pravidlách informovania verejnosti o prípadnom ohrození: aktiváciu systému a preverovanie približujúcich sa objektov majú teraz na starosti dve osoby a v prípade chyby môže byť falošný poplach odvolaný v priebehu niekoľkých sekúnd.

Vedúci havajského úradu civilnej ochrany Verne Miyagi svojho času uviedol, že poplach bol 13. januára odvolaný po 38 minútach, pričom zamestnanci civilnej správy si svoju chybu uvedomili už tri minúty po zverejnení varovania. Ďalších vyše 30 minút však trvalo, kým ju odstránili: počítačový systém totiž nebol naprogramovaný na takýto prípad a špecialisti boli nútení vytvoriť a zadať nový príkaz.

Americký štát Havaj v decembri po prvý raz od skončenia studenej vojny vykonal skúšku systému varovania pred jadrovým útokom. Príčinou tohto kroku boli obavy z agresie Severnej Kórey. 

Viac o téme: PoplachVyrovanieFalošný poplachHavaj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu