Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

USA zaradili na čiernu listinu finančné a obchodné skupiny KĽDR v Číne a Rusku

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Carolyn Kaster)

WASHINGTON - Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa uvalila v stredu množstvo sankcií na severokórejské finančné a obchodné siete v Číne a Rusku. Ide o najnovšie úsilie Spojených štátov znížiť príjmy stalinistickej krajine za jej vývoj jadrových zbraní a rakiet.

Americké ministerstvo financií takisto zaradilo na čiernu listinu päť severokórejských lodných spoločností a šesť plavidiel, informovala tlačová agentúra AP. Minister financií Steve Mnuchin uviedol, že USA systematicky cielia na jednotlivcov a subjekty, ktoré financujú vládu severokórejského vodcu Kim Čong-una a jej zbrojné programy a zároveň jej pomáhajú vyhnúť sa sankciám.

V stredu uvalené sankcie sa zameriavajú napríklad na desiatich predstaviteľov severokórejskej spoločnosti Korea Ryonbong General Corporation, pôsobiacich v pobočkách v Číne a Rusku. Táto korporácia pomáha severokórejskému zbrojárskeho priemyslu a už sú na ňu uvalené sankcie Spojených štátov a OSN. Američania majú zakázané s nimi obchodovať. Washington takisto chce, aby ich vykázali z krajín, kde pôsobia alebo majú sídlo.

Viac o téme: Čierna listinaČínaDonald TrumpKĽDRRUsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu