Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nelichotivá bilancia pre Merkelovú: Za jej vlády prudko vzrástol vývoz zbraní

Nemecká kancelárka Angela Merkelová
Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Zdroj: TASR/AP)

BERLÍN - Počas uplynulých štyroch rokov, keď bola pri moci veľká koalícia nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, prudko vzrástol vývoz zbraní do zahraničia. Vyplýva to z predbežbých údajov ministerstva hospodárstva, informovala v stredu agentúra DPA.

V rokoch 2014-2017 nemecké úrady vydali povolenia na vývoz zbraní v hodnote 25,1 miliardy eur. Oproti predchádzajúcim štyrom rokom (2010-2013) to predstavuje 21-percentný nárast.  Dodávky nemeckých zbraní do krajín, ktoré nie sú súčasťou NATO a EÚ, vzrástli sa toto obdobie o 47 percent na 14,5 miliardy ezr. Len v roku 2017 celkový objem takýchto obchodov predstavoval 3,8 miliardy eur, čo bolo o 127 miliónov eur viac než rok predtým.  

Nemeckí sociálni demokrati, ktorí počas uplynulého víkendu súhlasili so začatím rozhovorov o obnovení veľkej koalície s konzervatívcami Angely Merkelovej, sľubujú, že v prípade opätovného vstupu do vlády obmedzia povolenia na vývoz zbraní. Predbežné údaje o vývoze zbraní z Nemecka za posledné štyri roky boli zverejnené v reakcii na žiadosť poslancov strany Ľavica, uviedla DPA. Diskusiu o vývoze zbraní v Nemecku v ostatných dňoch rozprúdili aj fotografie, ktoré zachytávajú nemecké tanky Leopard používané Tureckom počas ofenzívy v severnej Sýrii. 

Viac o téme: ZbraňNemeckoAngela Merkelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu