Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prvá európska obeť Trumpovej politiky: Poľskému lekárovi (43) sa ani len nesnívalo, čo mu môžu urobiť

Niec so svojou rodinou Zobraziť galériu (2)
Niec so svojou rodinou (Zdroj: FB/Iwona Niec Villaire)

MICHAGAN - Michiganský doktor s poľskými koreňmi, ktorý dlhé roky nazýva USA svojím domovom, by mohol byť deportovaný z krajiny kvôli dvom priestupkom, ktoré spáchal po dovŕšení 17. roku veku. On, rovnako ako aj jeho rodina, sú z toho v šoku.

Obávaného zabijaka Rakúšania nevydajú: Zavraždil viac ako 60 ľudí, ale úrady sa zmilovali

Lukasz Niec prišiel do Spojených štátov z Poľska v roku 1979 spolu s jeho rodičmi, ktorí hľadali únik pred autoritatívnou vládou. Po dlhých rokoch pokojného nažívania v USA ho však zrazu minulý utorok v práci navštívi traja dôstojníci z imigračného úradu, dali mu putá a odviedli ho do väzenia.

"Nemôže sa vrátiť do Poľska, krajiny, o ktorej nič nevie a nemá tam žiadnu rodinu," povedala pre WOOD Iwona Niec-Villaireová, jeho sestra a právnička. "Obaja naši rodičia zomreli v Spojených štátoch, nepozná nikoho, nevedel by kam má ísť. Ani len nehovorí po poľsky," vysvetlila.

Lukasz Niec so sestrou
Zobraziť galériu (2)
Lukasz Niec so sestrou  (Zdroj: FB/Iwona Niec Villaire)

Lekárovo zadržanie bolo spôsobené dvomi priestupkami. Dopustil sa zničenia majetku v hodnote menej ako sto dolárov a prijal a ukrýval ukradnutý tovar. Stalo sa to však viac než pred 25 rokmi a k svojim činom sa priznal. Odvtedy sa akýmkoľvek problémom so zákonom vyhýbal a pracuje ako doktor s trvalou zelenou kartou.

Sestra hovorí, že posúdenie jeho prípadu by mohlo trvať až šesť mesiacov, ktoré strávi muž vo väzenskej cele bez pomoci a prítomnosti svojej rodiny. Niecovo zatknutie prichádza v čase, keď vláda prezidenta Donalda Trumpa pokračuje v boji proti nelegálnym prisťahovalcom.

Len minulý týždeň bol podľa portálu nydailynews.com Jorge Garcia, taktiež z Michiganu, odvedený od svojej rodiny na letisku a deportovaný do Mexika napriek tomu, že platil dane a žil v krajine takmer 30 rokov bez toho, aby sa dopustil jediného zločinu.

Imigračný úrad nezverejnil, čo spôsobilo, že sa zameral práve na Poliaka. "Otázka, ktorú si stále kladiem, je: "Prečo sa to stalo?" Ja to naozaj neviem," dodala Iwona Niec-Villaireová.

Viac o téme: LekárDeportáciaUSAPoliakVäzene
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu