Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

PRÁVE TERAZ Obrovské zemetrasenie na Aljaške: Varovanie pred cunami zrušili

Aljašku zasiahlo silné zemetrasenie, varovanie pred cunami. Zobraziť galériu (2)
Aljašku zasiahlo silné zemetrasenie, varovanie pred cunami. (Zdroj: Twitter/The Weather Channell)

ANCHORAGE - Zemetrasenie so silou 8,2 stupňa bolo dnes zaznamenané 250 kilometrov od brehov Aljašky. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na americkú geologickú službu USGS. Úrady vydali varovanie pred prívalovou vlnou cunami pre niektoré oblasti Aljašky a Kanady.

SITUÁCIU SLEDUJEME ONLINE

14:18 Národné centrum pre varovanie pred cunami zrušilo výstrahu pred cunami vydanú po utorkovom silnom zemetrasení v Aljašskom zálive s magnitúdou 7,9. Zrušené boli tiež varovania určené pre kanadskú provinciu Britská Kolumbia a americké štáty Washington, Oregon, Kalifornia a Havaj. Úrady v Japonsku informovali, že ani tam cunami nehrozí.

Mickey Varnadao z centra pre výstrahy v aljašskom meste Palmer uviedol, že v platnosti ešte zostáva odporúčanie pre časti Aljašky - teda, že situáciu bude centrum sledovať a vydávať aktualizované správy každú hodinu. Podľa Varnadaa sa úrady rozhodli zrušiť výstrahu po tom, ako sa nebezpečné vlny na pobreží Aljašky neobjavili. Zatiaľ neboli hlásené ani žiadne škody.

13:26 Meteorológ z Weather Network Tyler Hamilton tvrdí, že cunami by malo zasiahnuť ostrov Vancouver okolo pol piatej ráno mimestneho času. 

13:25 Výstrahy platia už len pre časti Aljašky. Ľudia sa naďalej obávajú najhoršieho.

13:03 Zábery ľudí, ktorých v meste evakuovali.

12:56 Ohrozené sú pobrežné časti Aljašky, Britská Kolumbia a pozor si majú dávať aj na západnom pobreží Spojených štátov. Informácie poskytla ABC Action News.

12:48 Polícia zverejnila aj video, aby si ľudia stále dávali pozor a pokiaľ je to možné, aby sa dostali aspoň do výšky 30 m.

12:41 Polícia ostrova Kodiak varuje obyvateľov. "Príslušníci prístavu hlásia, že dochádza k úniku vody. Občania by mali zostať na mieste a čakať na ďalšie aktualizácie," napísali na Facebooku.

12:32 Aktuálna situácia na pobreží Aljašky.

12:30 Evakuácia v meste Gingolx:

PRÁVE TERAZ Obrovské zemetrasenie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter / MicheleEStevens)

12:27 Svedkovia tvrdia, že prístav v meste Kodiak je už prázdny. „Je čas sa začať modliť," napísal jeden z nich.

12:25 Evakuácia prebieha aj v meste Gingolx, ktoré sa nachádza v Britskej Kolumbii. Varovania pred cunami na Havaji boli zrušené.

12:20 Takto prebieha evakuácia:

12:13 Úrady vyhlásili okamžitú evakuáciu, občanom v Aljaške a Britskej Kolumbii odkazujú, nech sa zdržiavajú na vyššie položených miestach.

12:08 Podľa predbežných údajov, ktoré sú k dispozícii, by mohlo cunami dosiahnuť výšku až desať metrov.

12:05 V najbližších minútach sa očakáva, že vlna zasiahne ostrov Kodiak.

Podľa Reuters boli otrasy zaregistrované 256 kilometrov juhovýchodne od osady Chiniak, ktorá sa nachádza v južnej časti Aljašky. Zemetrasenie, ktoré udrelo o 10:31 SELČ (1:31 miestneho času), vychádzalo z hĺbky desiatich kilometrov. Oblasť momentálne evakuujú.

Ľudí na ostrove Kodiak vyzvali, aby zostali čo najďalej od pobrežia. Niektoré správy na sociálnych sieťach naznačujú, že otrasy boli citeľné až juhu v mestách ako je Seattle a Vancouver. Upozornenia prišli obyvateľom prostredníctvom textových správ s textom: "Núdzové varovanie. Nebezpečenstvo cunami na pobreží. Choďte na vyvýšené miesto alebo sa presuňte do vnútrozemia" 

VIDEO Polícia evakuuje postihnutú oblasť Kodiak

Varovanie pred cunami

Pre pobrežie Britskej Kolumbie a ďalšie časti Kanady a niektoré časti Aljašky platia výstrahy pred cunami, ktoré má čoskoro udrieť. Centrum NWS Tsunami Alerts varovali pred rozsiahlymi vlnami cunami, ktoré môžu prísť.

Výstrahy platia aj pre západné pobrežie Spojených štátov. Pozor by si mali dávať štáty Oregon, Washington a dokonca aj California. Agentura varovala, že cunami je "séria vĺn", a že "prvá vlna nemusí byť najväčšia."

Viac o téme: ZemetrasenieAljaška
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu