Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Drahoš vracia úder, Zeman diskutoval sám: Opäť kritika Dubčeka a kajanie sa pred národom

Zeman v predvolebnej debate na TV Nova. Zobraziť galériu (4)
Zeman v predvolebnej debate na TV Nova. (Zdroj: reprofoto/TV Nova)

PRAHA - Prezident Miloš Zeman by preferoval menšinovú vládu, ktorú by podporila ČSSD a s ňou komunisti alebo SPD, povedal dnes v televízii Nova. Či bude predseda ANO Andrej Babiš premiérom aj pri druhom zostavovaní vlády, si podľa prezidenta rozhodne toto hnutie, ktoré vyhralo októbrové voľby. Opozičné strany Babiša šéfom vlády nechcú kvôli jeho obvineniu v kauze farmy Čapí hnízdo.

Babišova jednofarebná menšinová vláda v stredu podala demisiu po tom, čo v utorok nedostala dôveru Snemovne. Zeman niekoľkokrát avizoval, že rokovaním o vzniku nového kabinetu poverí v druhom pokuse opäť Babiša, pred jeho vymenovaním premiérom ale bude chcieť zaručené hlasy väčšiny poslancov, ktorí nový kabinet podporia.

Zeman dnes vystúpil v predvolebnej diskusii na Nove sám, bez svojho súpera Jiřího Drahoša. Pred druhým kolom prezidentskej voľby zmenil názor, že sa televíznych debát pred voľbami nebude zúčastňovať, a krátko nato prehodnotil aj stanovisko, že viac ako dva duely by už boli nudné. Drahoš prisľúbil účasť v dvoch debatách, aj keď Zemanov tím ho za to kritizoval. So Zemanom sa stretnú v utorok na Prime a vo štvrtok v Českej televízii. Zeman bude s moderátorom sám okrem rozhovoru na Nove tiež v pondelok v televízii Barrandov.
 
Zeman v predvolebnej debate
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: reprofoto/TV Nova)
 
Zeman okrem iného opisoval, ako sa chce správať, ak funkciu obháji. "Ak by som to vyhral, ​​tak že už budem menej namyslený, menej nafúkaný, menej sebavedomý," povedal. Naďalej si myslí, že je prezidentom dolných desiatich miliónov, ako uviedol po svojom zvolení pred piatimi rokmi. Rozhovor s moderátorom Reyom Korantengom sa niesol v pokojnom duchu, Zeman sa vyhýbal kritike svojich oponentov. Nechcel sa vyjadrovať k svojmu protikandidátovi Drahoš, ktorý pozvanie do štúdia neprijal, dal prednosť stretnutiu s voličmi v regiónoch.

Zeman v predvolebnej debate
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: reprofoto/TV Nova)

Podľa Zemana výsledok druhého kola prezidentskej voľby zatiaľ vyzerá na remízu. Označil to za najzaujímavejšiu situáciu a dúfa, že kvôli tomu ľudia v druhom kole pôjdu k voľbám. Podľa aktuálneho prieskumu spoločností Median a Kantar TNS pre Českú televíziu sú šance oboch kandidátov vyrovnané. Každého z nich chce podľa vyšetrovania voliť okolo 45 percent ľudí.

Zeman zdôraznil, že to bol on, kto ako predseda vlády doviedol Česko v roku 1999 do NATO, že pripravoval vstup do EÚ, a keď bol zvolený prezidentom, vyvesil na hrade vlajku EÚ. Súčasnú pozíciu Česka v únii opísal slovami: ustráchaní, prikrčení, ktorí sa boja, že nás niekto okríkne. Za drzú a hlúpu lož označil tvrdenie, že "tlačí" republiku na východ.

Zeman v predvolebnej debate
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: reprofoto/TV Nova)

Za jeden z najhorších momentov v prezidentskej funkcii považuje Zeman pád ČSSD k volebnému výsledku nad siedmimi percentami v minuloročných voľbách do snemovne. Zeman počas svojho pôsobenia v prezidentskej funkcii sociálnu demokraciu sústavne kritizoval.

Znova sa pustil do Dubčeka

Vrátil sa k svojmu nedávnemu kritickému a kritizovanému výroku na adresu Alexandra Dubčeka o tom, že Dubček patril medzi tých, ktorí sa v roku 1968 "podělali" hrôzou. Odmietol sa za neho ospravedlniť. Znovu povedal, že Dubček ako predseda vtedajšieho Federálneho zhromaždenia podpísal zákonné splnomocnenie umožňujúce československej armáde a Ľudovým milíciám potlačiť demonštrácie.

Za nerozumný považuje Zeman vládny návrh, ktorý by sprístupnil oddlženie širšiemu okruhu dlžníkov, a tí by sa tak po určitej dobe mohli dlhov zbaviť. "Sú dlžníci, ktorí vyrážajú klin klinom, majú napríklad päť alebo desať exekúcii miesto toho, aby lepšie hospodárili," uviedol. Za riešenie dlhov pokladá skôr predĺženie splátkového kalendára.

Pre dobu, až raz nebude prezidentom, má vraj Zeman pripravené hojdacie kreslo a zásobu kníh. "Z toho vyplýva, že si budem čítať, že mne bude ľúto, to hovorím úplne úprimne, že nebudem môcť pokračovať v krásnej práci, ktorú teraz robím. Bude mi to ľúto, ale budem rešpektovať vôľu voličov a budem si čítať," dodal.

Drahoš má šancu poraziť Zemana

Bývalý šéf českej Akadémie vied Jiří Drahoš má v druhom kole prezidentských volieb slušné šance poraziť súčasnú hlavu štátu Miloša Zemana. Na prvý pohľad to naznačujú výsledky v pondelok zverejneného exkluzívneho prieskumu agentúry STEM/MARK pre denník Mladá fronta DNES. Za Drahoša je pevne rozhodnutých hlasovať 47 percent voličov, za Zemana 43 percent.

Na druhý pohľad je však zjavné, že voľby budú až do konca extrémne napínavé - ani jeden z kandidátov si totiž zatiaľ nenaklonil viac než 50 percent voličov, konštatuje spravodajský server iDNES.cz. Plných desať percent z nich síce vie, že voliť pôjde, ale ešte sa nerozhodlo, za koho bude hlasovať. Nie teda Drahošovi či Zemanovi priaznivci, ale okolo pol milióna ľudí, ktorí stále váhajú, bude mať posledné slovo. "Jiří Drahoš stále drží väčšie tromfy. Ale výsledok bude veľmi tesný," predpovedá riaditeľ výskumu Pavel Šimoník.

Prieskum, ktorý si MF DNES zadala u agentúry STEM/MARK, je ojedinelý v tom, že výskumníci začali zbierať údaje od 1078 respondentov až po vyhlásení výsledkov prvého kola volieb. Pondelok je posledným dňom, keď sa môže podľa zákona zverejniť predvolebný prieskum. V prvom kole priamych prezidentských volieb v Česku zvíťazil Zeman so ziskom 38,56 percenta hlasov, na druhom postupovom mieste skončil Drahoš, ktorého podporilo 26,6 percenta zúčastnených voličov. Obaja tak postúpili do druhého kola, ktoré sa uskutoční v dňoch 26. a 27. januára.
Viac o téme: VoľbyMiloš ZemanJiří Drahoš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu