Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Dramatická situácia v Sýrii: Pozemná operácia! Turci prekročili hranice, útočia na Kurdov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (9)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

DAMASK - Turecké pozemné sily sa dnes prebojovali do severosýrskej oblasti Afrin. Oznámil to podľa tureckého rozhlasu premiér Binali Yildrim. Sýrske kurdské milície, ktoré oblasť ovládajú, krátko nato uviedli, že tureckých vojakov po násilných stretoch vytlačili. Informovala o tom agentúra Reuters. Turecko začalo ostreľovať Afrin zo svojho územia v piatok, v sobotu začalo bombardovanie regiónu s kódovým označením Olivová ratolesť.

Turecká armáda útočí na sever Sýrie! Erdogan sa vyhráža, toto bude náš ďalší cieľ

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes v prejave k svojej vládnucej Strane spravodlivosti a rozvoja (AK) povedal, že turecká armáda sýrske kurdské milície YPG, ktoré podporujú Spojené štáty, zničí. Zdôraznil pritom, že Kurdi Turecko neporazia ani s pomocou USA. Erdogan tiež uviedol, že milíciám YPG poslali niektorí spojenci Turecka zbrane a tovar v 2000 lietadlách a 5000 dodávkach, pričom mal podľa Reuters na mysli podporu Kurdov zo strany USA. Turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu, ktorý je na návšteve Iraku, povedal, že všetci, ktorí sa proti tureckej operácii v Afrin postavia, sú na strane teroristov a Ankara s nimi podľa toho naloží.

Kurdi odpálili rakety

Štyri rakety odpálené zo sýrskeho územia dnes zasiahli pohraničné juhoturecké mesto Kilis. Útok nikoho nezabil, ale poničených bolo niekoľko budov. Informovala o tom turecká tlačová agentúra Anadolu.Tri rakety zničili dve budovy, zatiaľ čo štvrtá strela zasiahla opustený pľac v centre mesta. Turecko podľa Anadolu na útok reagovalo. V sobotu začala Ankara v severosýrskej oblasti Afrin operáciu Olivová ratolesť namierenú proti ozbrojencom z tureckej Strany kurdských pracujúcich (PKK), sýrskym kurdským milíciám a bojovníkom Daeš.

Podľa milícií YPG, ktoré sú ozbrojenou zložkou sýrskej kurdskej Strany demokratickej únie (PYD), turecké lietadlá v sobotu zasiahli mesto Afrin a niekoľko ďalších dedín. Zahynulo šesť civilistov a traja bojovníci a ďalších 13 civilistov utrpelo zranenia.

Škodu v tureckom meste mali napáchať rakety kurdských milícií.
Zobraziť galériu (9)
Škodu v tureckom meste mali napáchať rakety kurdských milícií.  (Zdroj: SITA/Can Erok/DHA-Depo Photos via AP)

Ankara operáciu bráni s tým, že letectvo zasiahlo 95 percent cieľov a že útočila iba na teroristov. Šéf tureckej diplomacie Mevlut Cavusoglu uviedol, že Turecko o vývoji v Afrine informovalo všetkých hráčov zapojených do diania v Sýrii.

Dramatická situácia v Sýrii:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP)

Sýrska vláda sa však proti tomuto vyhláseniu ohradila s tým, že ju Ankara o vojenskej operácii neinformovala. Rusko, ktoré je spojencom Damasku, medzitým uviedlo, že bude v OSN požadovať, aby Turecko akciu zastavilo. Arabsko-kurdské milície SDF, ktoré podporujú Spojené štáty, varovali, že operácia posilní Daeš.

Snímka zdemolovaného Aleppa.
Zobraziť galériu (9)
Snímka zdemolovaného Aleppa.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Hassan Ammar)

Turecké sily prekročili hranice

Turecké pozemné sily prekročili v nedeľu turecko-sýrske hranice a vstúpili do kurdskej enklávy Afrin v severnej Sýrii. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na turecké médiá. Afrin je pod kontrolou kurdských Oddielov ľudovej sebaobrany (YPG), ktoré Ankara označuje za teroristickú organizáciu napojenú na v Turecku zakázanú Stranu kurdských pracujúcich (PKK).

Dramatická situácia v Sýrii:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP)

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu uviedol, že pozemná operácia v enkláve Afrin v severnej Sýrii vstúpila do aktívnej fázy. Tej predchádzalo sústreďovanie tureckých pozemných jednotiek na turecko-sýrskych hraniciach a osem dní trvajúce delostrelecké ostreľovanie Afrinu.

Pozícia Ruska

Postup Ankary v sýrskej občianskej vojne otvoril nový front a zdôraznil rozpory medzi Tureckom a Spojenými štátmi - členmi Severoatlantickej aliancie. Arabsko-kurdské milície varovali, že operácia posilní teroristickú organizáciu Islamský štát (IS).

Dramatická situácia v Sýrii:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP)

Pozícia Moskvy ohľadom vyriešenia sýrskej krízy je nemenná a je založená na zachovaní sýrskej územnej integrity a rešpektovaní zvrchovanosti krajiny, uviedla ruská diplomacia. K dianiu v oblasti sa vyjadril aj Franc Klincevič, prvý podpredseda branného výboru ruskej Rady federácie, teda hornej parlamentnej komory. Moskva bude podľa neho v OSN požadovať, aby Turecko akciu zastavilo.

Dramatická situácia v Sýrii:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP)

"Nie je to len Sýria, kto bude požadovať zastavenie tej operácie. Rusko jej požiadavku podporí a poskytne Sýrii diplomatickú pomoc," povedal Klincevič agentúre RIA Novosti. Ruské ministerstvo obrany tiež oznámilo, že z oblasti Afrin, ktorá sa stala terčom vojenského zásahu, stiahlo svojich vojenských pozorovateľov.

Rusko nemá na obnovu Sýrie peniaze

Európske krajiny sa zapoja do stabilizácie a rekonštrukcie len v tých častiach Sýrie, ktoré budú spravované prijateľne z pohľadu základných práv. V rozhovore pre pondelkové vydanie francúzskeho denníka Le Figaro to uviedol francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian, ktorý mal pritom na mysli sýrske regióny pod kontrolou Kurdov.

Le Drian ďalej upozornil, že Rusko samotné nedokáže vyriešiť sýrsku krízu, pretože Rusi "nemajú prostriedky" na rekonštrukciu tejto krajiny. 

Jean-Yves Le Drian
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

"Rusi sami túto krízu nevyriešia. V Sýrii raz bude musieť dôjsť k obnove a ich (ruské) prostriedky na to nebudú stačiť," vyhlásil Le Drian a naznačil, že Rusko bude potrebovať pomoc Západu, ktorý je však ochotný pomáhať pri stabilizácii a rekonštrukcii len v tých oblastiach Sýrie, ktoré sú z pohľadu základných práv spravované prijateľným spôsobom.

Agentúra DPA dodala, že kým Rusko je v sýrskom konflikte kľúčovým spojencom sýrskeho prezidenta Bašára Asada, Francúzsko od začiatku vojny v Sýrii v roku 2011 podporovalo sily žiadajúce Asadov odchod z funkcie. Túto pozíciu Francúzska však po svojom nástupe do úrady zmiernil prezident Emmanuel Macron, keď oznámil, že Asadov odchod nemôže byť podmienkou pre mierové rokovania o urovnaní konfliktu v Sýrii.

Rusko spoločne s Tureckom a Sýriou prišlo nedávno s mierovou iniciatívou, ktorú označuje za komplementárnu k mierovým rokovaniam pod dohľadom OSN v Ženeve. Ide však o plán, ktorý vyvoláva mnoho otázok, konštatoval libanonský spravodajský portál L'Orient-Le Jour. Dodal, že na 30. januára Rusko okrem toho zvolalo do ruského letoviska Soči spoločné stretnutie zástupcov sýrskej opozície a predstaviteľov sýrskej vlády. 

Le Drian v tejto súvislosti podľa L'Orient-Le Jour upozornil, že "bez účasti Spojených štátov, Európy a krajín regiónu nebude žiadny mier (v Sýrii) ani spravodlivý, ani trvalý".

Viac o téme: OfenzívaTureckoSýriaDamaskKurdiKurdské milícieOlivová ratolesť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu