Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Turci útočia na kurdské vojenské letisko: Po celej Sýrii majú vybraných viac ako 100 cieľov

Turecko útočí na Kurdov v Sýrii
Turecko útočí na Kurdov v Sýrii (Zdroj: SITA/AP Photo/Lefteris Pitarakis)

ANKARA - Turecké letectvo zaútočilo v sobotu okrem sýrskeho mesta Afrín aj na vojenské letisko na severozápade Sýrie, ktoré je tiež pod kontrolou Kurdov. Informovali o tom pred malou chvíľou s odvolaním sa na vládne zdroje turecké médiá. Turecká armáda tvrdí, že jej lietadlá zaútočili doteraz už na 108 z celkového počtu 113 vytýčených kurdských cieľov v Afríne a jeho okolí.

Minister zahraničných vecí Mevlut Cavusoglu medzičasom vyhlásil, že Sýriu Turecko o útoku "písomne informovalo". Ministerstvo zahraničia si tiež predvolalo šéfov diplomatických misií Spojených štátov, Ruska a Iránu, aby ich tiež informovalo o útoku.

Turecká armáda oznámila, že operácia proti Kurdom sa volá "Olivová ratolesť" a je zameraná na "neutralizáciu kurdských bojovníkov v Sýrii" a na "záchranu miestneho obyvateľstva spod útlaku", ktorým údajne pod kurdskými bojovníkmi trpí. Turecko podľa vyhlásenia armády plne rešpektuje územnú celistvosť Sýrie a útok na Afrín "prebieha v rámci napĺňania medzinárodného práva Turecka na sebaobranu".

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu ešte krátko pred spustením náletov vyhlásil, že útokom proti Afrínu sa turecké operácie proti Kurdom v Sýrii neskončia. "Nasledovať bude Manbídž," povedal. Zároveň obvinil Spojené štáty, že nedodržali údajný sľub, že prinútia kurdských bojovníkov z Manbídžu odísť, hneď ako sa tohto mesta zmocnia a vyženú z neho bojovníkov Islamského štátu. "Keďže sľuby v súvislosti s Manbídžom neboli dodržané, nikto teraz nemá právo povedať ani slovo," vyhlásil Erdogan.

Turecké vojenské aktivity v turecko-sýrskom pohraničí neboli ani v minulosti zamerané až tak proti teroristom z Islamského štátu, ale skôr práve proti kurdským bojovníkom, ktorí sú pre Erdogana nepriateľom číslo jedna. Američania si kurdských bojovníkov naopak vysoko cenia a príslušníci americkej armády tvrdia, že práve Kurdi odviedli podstatnú časť práce pri vyhnaní teroristov z Islamského štátu z veľkej časti ich pôvodného pôsobiska.

Spojené štáty však proti Erdoganovi a na obranu Kurdov zatiaľ nijak výraznejšie otvorene nevystúpili. Ozvala sa len Sýria, ktorá ešte v piatok vyhlásila, že turecký útok bude považovať za akt agresie a zostrelí akékoľvek lietadlo, ktoré na jej území vykoná nálet. Na sobotňajšie spustenie tureckých náletov na svoje územie zatiaľ Sýria nereagovala.

Viac o téme: útokyTureckoSýriaKurdiAfrín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu