Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

MIMORIADNE Dráma v centre Prahy: VIDEO Tragický požiar hotela, mŕtvi a desiatka zranených!

Požiar hotela v centre Prahy Zobraziť galériu (2)
Požiar hotela v centre Prahy (Zdroj: Twitter/Hasiči Praha)

PRAHA - Pri požiari hotela Eurostars David v Náplavnej ulici v Novom Meste dnes zomreli dvaja ľudia. Deväť ľudí sa zranilo, z toho päť ťažko, troch z nich museli lekári oživovať. Jeden človek utrpel stredne ťažké poranenia a traja ľudia ľahké, uviedla hovorkyňa záchrannej služby Jana Poštová.

Medzi zranenými sú aj dvaja hasiči, ktorí v zle prístupnom priestore prepadli poschodím. Nie sú v ohrození života, jeden má pomliaždeniny, ďalší je na pozorovaní v nemocnici s podozrením na vážnejšie zranenie. Hasiči evakuovali z budovy približne 40 osôb, prevažne cudzincov. Po 20:00 zásah ukončili, ale v budove naďalej zostávajú.

Tých, ktorí neboli zranení, chceli zástupcovia mesta a Prahy 2 ubytovať v neďalekej škole v Botičskej ulici. Nakoniec sa im ale ozval majiteľ hotela a ponúkol hosťom náhradné ubytovanie vo svojom druhom hoteli na Národnej triede 13.

Požiar hotela v centre
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter/Hasiči Praha)

Príčinu požiaru vyšetrujú vyšetrovatelia hasičov a policajtov, ktorí odhadnú tiež výšku škody. Podľa prvých informácií vznikol požiar od klimatizácie.

Požiar bol ohlásený okolo 18:00, prví hasiči na miesto dorazili o dve minúty, celkovo sa zišlo 16 jednotiek z celej Prahy. Hasiči vyhlásili osobitný stupeň požiarneho poplachu, záchranná služba aktivovala traumaplán pre prípad väčšieho počtu zranených. Dobrovoľné jednotky držali pohotovosť na svojich staniciach a pomáhali s pokrytím územia hlavného mesta Prahy.

K tragédii prišla aj pražská primátorka Adriana Krnáčová. "Je to strašné nešťastie, Praha je v poslednej dobe snáď prekliata... Každopádne chcem poďakovať hasičom za skvelý zásah. Rodinám obetí vyjadrujem úprimnú sústrasť," uviedla pre portál idnes.cz a poďakovala všetkým, ktorí sa zúčastňujú záchranárskych prác.

Zranených rozviezli sanitky do Všeobecnej fakultnej nemocnice, vinohradskej nemocnice, do Motola a Ústrednej vojenskej nemocnice. Po 20:00 záchranári oznámili, že ukončili traumaplán, začali odchádzať aj hasiči. Na mieste cez noc zostanú tri profesionálne a dve dobrovoľné jednotky. Postupne budú vypratávať hotel, hlavne horľavé časti. Hasiči tiež skontrolujú, či prevádzkovateľ dodržal všetky predpisy týkajúce sa požiarnej bezpečnosti. Budovu budú kvôli bezpečnosti strážiť v noci policajti, ktorí uzavreli najbližšie okolie. Električková linka číslo 5 až do odvolania nejazdí Myslíkovou ulicou.

Zásah bol mimoriadne fyzicky i psychicky náročný, povedal novinárom hovorca pražských hasičov Martin Kavka. V budove nešiel prúd, časť ľudí zostala uväznená v horných poschodiach. Medzi svojich podriadených prišli aj riaditelia pražských hasičov a záchrannej služby.

Hotel Eurostars David podľa informácií prístupných na internete ponúka ubytovanie v 76 izbách a celkom 180 lôžok. Je umiestnený v novorenesančnej budove z roku 1884, nachádza sa neďaleko nábrežia a Jiráskovho námestia.

Viac o téme: PožiarHotelCentrumPrahaČeská republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu