Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Študentka Katka (†26) zomrela v Singapure: Otázniky okolo smrti, dojímavá reakcia univerzity

Za mŕtvou medičkou Katkou smútia mnohí. Zobraziť galériu (4)
Za mŕtvou medičkou Katkou smútia mnohí. (Zdroj: Claridge Chang)

SINGAPUR - Nehybné telo Kataríny našli v utorok dopoludnia v biologickom laboratóriu v Singapure. Medička, ktorá mala pred sebou sľubnú kariéru, sa údajne sama otrávila dusíkom.

Slovenská študentka pôsobila na doktorandskom štúdiu na singapurskej univerzite Duke-NUS Graduate Medical School. Za inteligentnou Katarínou nesmútia len jej najbližší, ale aj kolegovia a spolužiaci.

MIMORIADNE SMUTNÁ SPRÁVA V Singapure našli mŕtvu slovenskú študentku (†26)

Spomienku jej venovali aj na stránke školy. Po jej otvorení sa objaví fotka zosnulej študentky. "Tá správa nás veľmi zarmútila a naše myšlienky sú s rodinou a priateľmi študentky. Pracovníci a poradcovia Duke-NUS sú v kontakte s rodinou a priateľmi, aby poskytli podporu a pomoc. Polícia v súčasnosti incident vyšetruje," povedal pre Topky Karen Koh Hui Boon, hovorca univerzity.

Smútiaca rodina už požiadala o pomoc aj slovenské veľvyslanectvo v Jakarte, ktoré je s ňou v kontakte.

Na stránke školy je spomienka venovaná mŕtvej študentke Katke (†26)
Zobraziť galériu (4)
Na stránke školy je spomienka venovaná mŕtvej študentke Katke (†26)  (Zdroj: Claridge Chang)

"Pracovníci slovenského veľvyslanectva v Jakarte sú v kontakte s rodinou a budú pomáhať pri zabezpečovaní prevozu tela na Slovensko," povedal pre Topky Igor Skoček z Ministerstva zahraničných vecí SR. Podľa informácií portálu todayonline.com mali pri mŕtvej študentke nájsť odkaz, ktorý naznačuje, že sa sama otrávila dusíkom.

Niektorí tvrdia, že mala problémy v práci aj s priateľom. Jeden z jej kolegov však pre portál povedal, že Katarína mala našliapnuté na sľubnú vedeckú kariéru. Jednu z jej výskumných prác dokonca uverejnil prestížny vedecký časopis Nature Methods.

Študentka Katka (†26) zomrela
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: google/Claridge lab)

Absolvovala štúdium prírodných vied na Univerzite v Cambridge, kde vypracovala významný projekt. Neskôr pracovala v laboratóriu Claridge Chang v Singapure. Po ukončení magisterského štúdia na škótskej univerzite sa v januári 2016 vrátila do singapurského laboratória, aby si dokončila dokonradské štúdium.

Katarína študovala na slovenskom gymnáziu v Sučanoch, kde bola rovnako výbornou študentkou. V roku 2008 dosiahla v  externej časti maturít 100 percentil. Pochvalu dostala aj na oficiálnej stránke gymnázia, kde svieti dodnes.

Katka vynikala aj na gymnáziu.
Zobraziť galériu (4)
Katka vynikala aj na gymnáziu.  (Zdroj: Reprofoto/gbas.edupage.org)

Viac o téme: SmrťSingapurŠtudentkaOtrava dusíkom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu