Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Maďarsko je na prahu chrípkovej epidémie: Množstvo nových prípadov, až 17 rôznych vírusov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BUDAPEŠŤ - Maďarsko sa podľa názoru tamojších odborníkov nachádza na prahu chrípkovej epidémie. S príznakmi ochorenia vyhľadalo lekárov v prvých dvoch týždňoch nového roka celkove 12.700 ľudí, pričom sa v krajine podarilo identifikovať až 17 rôznych vírusov chrípky.

Vyplýva to zo stredajšieho vyjadrenia štátneho tajomníka maďarského ministerstva ľudských zdrojov zodpovedného za zdravotníctvo Zoltána Ónodiho-Szűcsa. Podľa jeho názoru nie je nikdy neskoro na zaočkovanie proti chrípke, ktoré je bezplatné v Maďarsku pre ľudí starších ako 60 rokov, osoby s chronickými ochoreniami kardiovaskulárneho systému, dýchacích ciest, látkovej výmeny a poruchami imunity, ako aj pre tehotné ženy a zamestnancov zdravotníckych a sociálnych zariadení. Novinkou je v tomto roku, že to isté platí aj o pedagógoch a zamestnancov verejných vzdelávacích inštitúcií.

V Maďarsku majú k dispozícii 1,3 milióna dávok vakcíny. Štátny tajomník upozornil verejnosť, že aj keď sa chrípkové ochorenie obvykle bagatelizuje, komplikácie, s ktorými môže byť spojené, nie sú v krajine zriedkavosťou. Súčasne poukázal na množstvo krokov, ktoré zodpovední podnikli v osvetovej sfére v záujme efektívnosti ochrany populácie pred chrípkou.

Viac o téme: ChrípkaEpidémiaMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu