Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slučka okolo KĽDR sa sťahuje: Nová stratégia USA, sankcie budú čoraz tvrdšie

Rex Tillerson a Chrystia Freeland
Rex Tillerson a Chrystia Freeland (Zdroj: SITA)

VANCOUVER - Ministri zahraničných vecí 20 krajín, ktorí sa v utorok zišli v kanadskom Vancouveri, aby rokovali o riešení krízy na Kórejskom polostrove, sa zhodli, že rôznorodé sankcie uvalené na Pchjongjang treba aplikovať dôslednejšie. Zástupcovia Číny a Ruska sa na schôdzke vo Vancouveri nezúčastnili a už vopred ju označili za neužitočnú.

Ako informovali kanadské médiá, šéfka kanadskej diplomacie Chrystia Freelandová na schôdzke vyjadrila presvedčenie, že "diplomatické riešenie (kórejskej krízy) je možné a je potrebné". Dodala, že rovnakého názoru sú aj jej kolegovia z dvadsiatky krajín, ktorých zástupcovia pricestovali do Vancouveru.

Freelandová vyhlásila, že sankcie začali prinášať prvé výsledky. Uviedla, že najlepšie by bolo pokračovať v nich a ubezpečiť sa, že sankcie sa budú dôsledne uplatňovať.

Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson sa tiež vyslovil za to, aby všetky členské krajiny OSN, osobitne Rusko a Čína, v plnom objeme uplatňovali sankcie uvalené na KĽDR, pretože "len tak reštrikcie môžu splniť svoj účel". 

Tillerson varoval, že každá ďalšia agresia zo strany KĽDR bude mať pre režim severokórejského vodcu Kim Čong-una nové dôsledky v podobe sprísnenia sankcií. Uviedol, že diplomatické snahy USA boli vždy podporované aj silným a rozhodným vojenským variantom.

"Musíme zvyšovať cenu, ktorú musí (KĽDR) zaplatiť za svoje správanie, až kým nebude súhlasiť so začatím dôveryhodných rokovaní," vyzval Tillerson.

Napriek poklesu napätia medzi oboma Kóreami, ku ktorému došlo v posledných dňoch, sa Spojené štáty vo Vancouveri snažili demonštrovať snahu o maximálny tlak na KĽDR a jej ambície v jadrovej oblasti -- vyzvali preto na posilnenie námorných kontrol, aby sa zabránilo porušovaniu embarga uvaleného na KĽDR.

Tillerson po schôdzke zopakoval, že medzinárodné spoločenstvo je jednotné a naďalej trvá na úplnej denuklearizácii Kórejského polostrova.

"Naša jednota a ciele spoločné s inými krajinami regiónu - obzvlášť s Čínou a Ruskom - zostávajú nezmenené, a to bez ohľadu na pokusy KĽDR rozdeliť nás a postaviť proti sebe," dodal Tillerson. "Takéto pokusy nebudeme tolerovať," varoval.

Tillerson vyhlásil, že Severná Kórea zatiaľ nepreukázala, že by na prípadných rokovaniach o urovnaní situácie na Kórejskom polostrove mohla byť dôveryhodným partnerom. Pripustil ale, že možnosť vyriešenia krízy okolo KĽDR diplomatickou cestou, stále trvá. "Severná Kórea vie, kde nás hľadať," vyhlásil Tillerson. 

Zdôraznil, že USA nikdy nepriznajú Severnej Kórei štatút jadrovej mocnosti. Americký minister súčasne odmietol návrh Číny na zmiernenie napätia na polostrove schválením "dvojakého moratória". Vysvetlil v tejto veci, že Spojené štáty odmietajú návrh, že Pchjongjang ukončí svoje jadrové a balistické skúšky a výmenou za to získa pozastavenie spoločných vojenských cvičení armád Južnej Kórey a USA.

Účastníkmi rokovaní v Kanade boli šéfovia diplomacií z krajín, ktoré boli spojencami v kórejskej vojne a boli proti KĽDR.

Viac o téme: VancouverRex Tillerson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu