Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prekvapivý krok najznámejšej ruskej agentúry: Toto pred voľbami nebude

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP)

MOSKVA - Levadove centrum, najznámejšia ruská agentúra na výskum verejnej mienky, v utorok oznámila, že nebude zverejňovať výsledky predvolebných prieskumov pred prezidentskými voľbami, ktoré sa uskutočnia 18. marca.

Ako vysvetlil riaditeľ centra Lev Gudkov v rozhovore pre denník Vedomosti, agentúra síce bude prieskumy vykonávať, no ich výsledky zverejňovať nebude, keďže sa obáva reakcie Kremľa. Levadove centrum sa totiž podobne ako desiatky ďalších známych organizácií a inštitúcií muselo podľa nových zákonov registrovať ako "zahraničný agent", keďže dostáva finančné príspevky na svoje fungovanie aj zo zahraničia. To Putinov režim považuje za znak, že organizácia pôsobí v záujme cudzích mocností.

Levadove centrum sa podľa Gudkova obáva, že keby počas predvolebnej kampane zverejňovalo prieskumy, ruské úrady by ho mohli obviniť, že sa ako "zahraničný agent" snaží ovplyvňovať volebné výsledky a mohli by ho tak postaviť už úplne mimo zákon.

Putinov hovorca Dmitrij Peskov v reakcii na rozhodnutie Levadovho centra vyhlásil, že mu je síce ľúto, že táto organizácia prieskumy nebude zverejňovať, no je to podľa neho "otázka dodržiavania zákonov".

Viac o téme: VoľbyRuskoVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu