Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vražda v Kosove: Zastrelili popredného kosovskosrbského politika Ivanoviča

Olivera Ivanoviča zastrelili.
Olivera Ivanoviča zastrelili. (Zdroj: TASR/TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bk)

MITROVICA - Významný kosovskosrbský politik Oliver Ivanovič podľahol zraneniam po tom, ako na neho v utorok ráno spustili streľbu neznámi páchatelia. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na jeho právnika Nebojšu Vlajiča.

Podľa srbských médií na Ivanoviča strieľali pred sídlom jeho strany Občianska iniciatíva v Kosovskej Mitrovici. Šesťdesiatštyriročný Ivanovič bol jedným z kľúčových politikov na severe Kosova, kde dominujú Srbi. Súdny senát Policajnej a justičnej misie Európskej únie v Kosove (EULEX) ho odsúdil za vojnové zločiny počas vojny v rokoch 1998-99, avšak verdikt bol zrušený a súdny proces sa opakoval. Situácia v Kosove ostáva napätá aj desať rokov po tom, ako vyhlásilo nezávislosť od Srbska, pripomína AP.

Srbská delegácia odišla po vražde Ivanoviča z rozhovorov s lídrami Kosova

Srbská delegácia odišla po utorkovej vražde popredného kosovskosrbského politika z rozhovorov s kosovskými lídrami pod záštitou Európskej únie. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na srbskú štátnu televíziu.

Srbský tím sa rozhodol vrátiť z Bruselu do Belehradu po tom, ako neznámi páchatelia zastrelili Olivera Ivanoviča pred sídlom jeho strany Občianska iniciatíva v Kosovskej Mitrovici. Hodinu po streľbe našli na inej ulici v meste zhorené auto, ktoré podľa polície použili páchatelia. Vyšetrovanie pokračuje.

EÚ uviedla, že "ostro odsudzuje túto vraždu" a očakáva, že úrady sa budú zo všetkých síl snažiť nájsť páchateľov a priviesť ich pred spravodlivosť. Hovorkyňa EÚ Maja Kocijančičová uviedla, že Únia vyzýva všetky strany na "pokoj a zdržanlivosť".

Kosovský prezident Hashim Thaci taktiež ostro odsúdil vraždu Ivanoviča a vyzval úrady, aby čo najskôr osvetlili okolnosti smrti - tak, aby sa páchatelia dostali pred súd. Vyzval pritom obyvateľov na severe Kosova, aby spolupracovali s políciou.

Kosovský premiér Ramush Haradinaj považuje zastrelenie Ivanoviča za "trestuhodný kriminálny čin". "Využitie tohto tragického činu na každodenné politické ciele, dokonca na zablokovanie procesov smerujúcich k normalizácii medzi oboma krajinami, je proti logike a duchu spolupráce," uviedol s tým, že kosovské úrady spravia maximum pre objasnenie tejto vraždy.

Viac o téme: StreľbaVraždaKosovoOliver Ivanovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu