Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rumunský premiér Tudose podáva po vnútrostraníckych sporoch demisiu

Rumunský premiér Mihai Tudose
Rumunský premiér Mihai Tudose (Zdroj: SITA/AP Photo/Andreea Alexandru)

BUKUREŠŤ - Rumunský premiér Mihai Tudose oznámil v pondelok v Bukurešti demisiu po pretrvávajúcich sporoch vnútri vládnej Sociálnodemokratickej strany (PSD). Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Podľa správ internetového vydania viedenského mienkotvorného denníka Die Presse, ktoré v Bukurešti potvrdil samotní odstupujúci politik, členovia vedenia rumunských sociálnych demokratov mu na zasadaní výkonného výboru PSD odobrali politickú podporu. Za jeho odvolanie hlasovalo - podľa tlačovej agentúry MTI - 59 členov grémia, štyria boli proti a ďalší štyria sa hlasovania zdržali.

Tudose poznamenal, že je disciplinovaným členom strany a rešpektuje rozhodnutie straníckych kolegov. Podľa vlastných slov nezostane vo funkcii ako úradujúci premiér a až do vymenovania nového predsedu vlády PSD navrhne do jej čela vicepremiéra Paula Stanesca, čo však musí ešte akceptovať hlava štátu. Mihai Tudose vyvolal - podobne ako jeho predchodca vo funkcii Sorin Grindeanu - postupne nevôľu lídra PSD Livia Dragneu, okrem iného úsilím o výmenu viacerých členov vlády.

Rumunskej ministerke vnútra Carmen Danovej nevyhovel premiér v prípade návrhu na odvolanie vrchného veliteľa polície Bogdana Despesca. Naopak, v uplynulých dňoch hovoril s uznaním o práci policajného zboru. Carmen Danová vyzvala minulý týždeň v utorok premiéra, aby odvolal policajného šéfa po zatknutí dopravného policajta, dôvodne podozrivého zo sexuálneho zneužívania dvoch detí, päťročného dievčaťa a deväťročného chlapca.

Štyridsaťpäťročného policajta, ktorý sa medzičasom k zneužívaniu priznal, zadržali po trojdňovom pátraní, ktoré nasledovalo po odvysielaní záberov z kamerového systému. Vrchného veliteľa rumunskej polície, ktorý má funkciu štátneho tajomníka, vymenúva a uvoľňuje z funkcie premiér na návrh ministra vnútra. V danom prípade však Carmen Danová, ktorá je blízkou spolupracovníčkou lídra vládnych sociálnych demokratov Livia Dragneu, zrejme premiéra o svojom zámere neinformovala.

Kým Danová sa domnieva, že polícia môže opäť získať dôveru verejnosti iba po priznaní pochybení z minulosti, premiér dal podľa vlastných slov policajnému veliteľovi týždeň na prijatie potrebných opatrení. Prehĺbujúci sa spor lídra strany Livia Dragneu a predsedu vlády bol v ostatných týždňoch čoraz zrejmejší. V balkánskej krajine sa však stret stúpencov oboch činiteľov očakával však až na rokovaní výkonného výboru vládnej strany naplánovanom pôvodne na 29. januára.

Viac o téme: PremiérBukurešťMihai TudoseRumuskoDemisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu