Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Turecko hrozí okamžitou inváziou do Sýrie: Zničíme vás, odkazuje Erdogan

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/Yasin Bulbul/Pool Photo via AP)

ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil Spojené štáty, že vytvárajú na hraniciach "teroristické jednotky" a pohrozil, že ich zničí. Koalícia pod vedením USA predtým oznámila, že spolu s kurdskými sýrskymi silami buduje v Sýrii pohraničné jednotky, ktoré budú mať časom až 30-tisíc mužov.

Erdogan v pondelok v Ankare vyhlásil, že povinnosťou jeho vlády je "potopiť" ich. Dodal tiež, že turecké delostrelectvo na hraniciach so Sýriou momentálne tamojších Kurdov ostreľuje a bude v tom pokračovať aj naďalej. Erdogan v nedeľu oznámil, že Turecko začne "v najbližších dňoch" vojenskú operáciu proti kurdskej enkláve na severe Sýrie.

Ofenzíva proti Kurdom v Afríne má byť zameraná na "vyčistenie" južných hraníc Turecka od teroru. Oblasť kontrolujú kurdské milície z Oddielov ľudovej sebaobrany (YPG), ktoré Ankara označuje za teroristickú skupinu napojenú na kurdských separatistov na juhovýchode Turecka. USA ich však považujú za efektívnu silu v boji proti Islamskému štátu v Sýrii a Iraku.

Viac o téme: PrezidentTureckoSýriaRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu