Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Európu zmieta nový potravinový škandál: Milióny litrov toxického mlieka, preventívny ťah aj u nás

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

PARÍŽ - Na potravinárskom trhu vypukol ďalší obrovský škandál! Dojčenské mliečne produkty francúzskej firmy Lactalis sťahujú už z 83 krajín pre obavy z možnej kontaminácie baktériami salmonely. Oznámilo to v nedeľu vedenie Lactalisu, ktoré citovala agentúra DPA.

Celkovo má byť stiahnutých z 83 krajín sveta viac ako 12 miliónov krabíc dojčenského mlieka od Lactalisu. Škandál vypukol po tom, ako v továrni tejto firmy v Craone na severozápade Francúzska potvrdili výskyt salmonel. Po konzumácii tohto dojčenského mlieka ochoreli už desiatky detí. 

Podľa informácií týždenníka Journal du Dimanche ochorelo na salmonelózu už 35 detí vo Francúzsku a jedno v Španielsku. Jeden možný prípad preverujú aj v Grécku. Ako sa vyjadril výkonný riaditeľ firmy Emmanuel Besnier, spoločnosť „zaplatí odškodné každej rodine, ktorá bola touto udalosťou poškodená”.

Emmanuel Besnier
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/David Vincent)

Takto proti Besnierovi v roku 2016 protestovali francúzski farmári - Foto: SITA/AP Photo/David Vincent

Celý škandál prepukol vlani v decembri a pôvodne sa vzťahoval len na dojčenské mlieko v prášku a jeden ďalší výrobok. Teraz sa sťahujú aj všetky ostatné výrobky vyprodukované v závode v Craone. Lactalis je jednou z najväčších mliekarenských spoločností na svete. 

Okrem dojčenskej výživy vyrába aj množstvo ďalších mliečnych produktov. Besnier, ktorého rodina je podľa magazínu Challenges za rok 2017 11. najbohatšou vo Francúzsku, v piatok o celom škandále rokoval s francúzskym ministrom hospodárstva Brunom Le Mairom. 

Európu zmieta nový potravinový
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR / AP Photo / Francois Mori)

Ako je to na Slovensku?

Ako uviedol Úrad verejného zdravotníctva, rýchlym výstražným systémom sme zatiaľ nedostali oznámenie o týchto výrobkoch. Na Slovensku boli dostupné v sieti lekárni Dr.Max, tá však preventívne stiahla niektoré šarže detskej výživy Amilk Bifido už v decembri minulého roka, aj keď sa kontaminácia baktériami salmonely týchto výrobkov netýkala.

„Stiahnutie produktov z trhu sme ohlásili Úradu verejného zdravotníctva, ktorý je o našich ďalších krokoch informovaný. Produkty Amilk, ktoré sa zákazníci rozhodnú vrátiť, priebežne prijímame s garanciou vrátenia peňazí, bez ohľadu na číslo šarže," dodala PR manažérka Dr.Max Zdenka Krížová.

Informácie potvrdil aj ÚVZ SR. „Vrátené výrobky sú skladované oddelene od nepoužitých, sú v karanténe a budú vrátené dodávateľovi. ÚVZ SR zatiaľ nemá k dispozícii iné údaje," dodal úrad.

Viac o téme: Lactalis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu