Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Trump zase neudržal jazyk za zubami: OSN, Senegal a Salvádor odsúdili jeho vyjadrenie

Americký prezident Donald Trump
Americký prezident Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci, File)

NEW YORK - Dôstojnosť, rovnosť a ľudské práva utečencov a migrantov je nevyhnutné rešpektovať, uvádza sa v piatkovom vyhlásení generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa, ktorý tak reagoval na vyjadrenie amerického prezidenta Donalda Trumpa ohľadom obnovenia ochrany prisťahovalcov z Haiti, Salvádora a afrických krajín. Tie Trump údajne nazval "špinavými dierami", napísala agentúra AP.

Hovorca generálneho tajomníka OSN Stéphane Dujarric v reakcii na Trumpove vyjadrenia poukázal na Guterresov štvrtkový prejav o migrácii. Generálny tajomník v ňom vyzval všetky štáty, aby sa zamerali na nesmierne pozitívny prínos migrácie a narábali so "skutočnosťami, nie s predsudkami".  

Senegalský prezident Macky Sall uviedol, že je Trumpovými vulgárnymi výrokmi na adresu prisťahovalcov z afrických krajín a Haiti otrasený. "Afrika a čierna rasa si zaslúžia úctu a ohľaduplnosť všetkých," uviedol Sall. Na Trumpove slová reagovalo aj salvádorské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré Spojeným štátom zaslalo protestnú nótu a požaduje "rozhodné odmietnutie" vyjadrenia amerického prezidenta.

 

Viac o téme: Donald TrumpOSNHaitiSPojené štátyAfrické krajiny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu