Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Trump ponechá v platnosti historickú jadrovú dohodu, predĺži pozastavenie sankcií

(Zdroj: TASR/AP)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump predĺži dočasné pozastavenie sankcií voči Iránu, čím ponechá v platnosti historickú jadrovú dohodu z roku 2015 ešte najmenej niekoľko mesiacov. Informovali o tom v piatok nemenovaní americkí predstavitelia. Toto rozhodnutie urobil Trump napriek svojim sľubom z minulosti, že jadrovú dohodu s Iránom zruší, napísala tlačová agentúra AP.

Predĺženie dočasného pozastavenia sankcií má Biely dom oficiálne oznámiť v piatok. Budú ho však sprevádzať ďalšie, cielené sankcie voči Iránu za jeho raketový program a strohé varovanie, že Trump od dohody vyrokovanej administratívou prezidenta Baracka Obamu odstúpi, ak do jari nenastane výrazný posun v súvisiacich rokovaniach. Práve vtedy totiž vyprší nasledujúci posledný termín pre predĺženie uvoľnenia sankcií voči Iránu.

Informácie poskytli traja predstavitelia, ktorí si neželali byť menovaní, pretože nie sú poverení verejne diskutovať o rozhodnutí pred jeho oficiálnym oznámením. Predstavitelia ešte uviedli, že Trumpovo oznámenie bude tiež sprevádzať ostrá kritika zásahov Iránu voči nedávnym protestom proti vedeniu islamskej republiky.

Irán odmietol Trumpovu požiadavku na zmeny v jadrovej dohode

Irán v sobotu odmietol akceptovať akékoľvek zmeny vo svojej jadrovej dohode z roku 2015. Teherán tak reagoval na rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa, že ak európski spojenci neupravia v dohode niektoré "závažné nedostatky", za niekoľko mesiacov od dohody odstúpi. Informovala o tom agentúra AP. Vo vyhlásení, z ktorého citovala štátna agentúra IRNA, ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Irán "nebude v dohode akceptovať žiadnu zmenu, a to ani dnes, ani v budúcnosti." Irán dodal, že "neprijme žiadne kroky nad rámec svojich záväzkov".

Americký prezident v piatok varoval, že zo strany USA ide o tretie a zároveň posledné predĺženie neuplatňovania sankcií, ak nedôjde k vykonaniu zmien v jadrovej dohode, ktorú Irán uzavrel so šiestimi svetovými mocnosťami. Súčasne s Trumpovým vyhlásením uvalilo americké ministerstvo financií nové sankcie na 14 iránskych fyzických a právnických osôb. Tie sa však netýkajú jadrového programu Teheránu, ale jeho programu vývoja, výroby a šírenia balistických striel.

Irán v tejto súvislosti reagoval, že USA v rámci rozhodnutia uvaliť sankcie na šéfa iránskej justície prešli za "červenú čiaru". Sankcie sú podľa Iránu v rozpore s medzinárodným právom a americkými záväzkami a mohli by vyvolať "silnú reakciu" Iránu. Irán a šesť veľmocí - Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA - dospeli v roku 2015 k prelomovej dohode o jadrovom programe Teheránu, čím zavŕšili viac než desaťročie rokovaní na túto tému. Na jej základe boli zmiernené sankcie OSN, EÚ a USA voči islamskej republike výmenou za to, že Irán dlhodobo obmedzí svoj nukleárny program.

Viac o téme: Donald TrumpIránJadrová dohoda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu