Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Alarmujúca situácia v Británii: Lekári vyzvali Mayovú na opatrenia, pacienti zomierajú na chodbách

Theresa Mayová
Theresa Mayová (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Augstein)

LONDÝN - Lekári zo 68 nemocníc upozornili britskú premiérku Theresu Mayovú, že pacienti zomierajú na chodbách preplnených pohotovostí patriacich pod štátny zdravotný systém (NHS). Informovala o tom vo štvrtok tlačová agentúra DPA.

V liste so stredajším dátumom, zverejnenom na webovej stránke Health Service Journal, pohotovostní a úrazoví lekári uviedli, že majú "veľmi vážne obavy o záchranu svojich pacientov". "Súčasná úroveň záchrany pacientov je niekedy až neznesiteľná, napriek všetkej snahe personálu," napísali lekári. Dodali, že štátny zdravotný systém (NHS/National Health Service) je "závažne a chronicky podfinancovaný".

Lekári uviedli, že k ich osobným skúsenostiam patrí aj tá, keď "majú na chodbe denne vyše 120 pacientov, pričom niektorí z nich predčasne zomierajú". Niektoré oddelenia pohotovosti mali naraz vyše 50 pacientov čakajúcich na nemocničné lôžko, inde zasa pacienti "spali v ambulanciách prerobených na provizórne nemocničné oddelenia", opisovali lekári v liste. Britské médiá o ňom informovali vo štvrtok.

Premiérka Mayová sa minulý týždeň síce ospravedlnila za zrušenie desaťtisícov operácií počas Vianoc a Nového roka v nemocniciach patriacich do štátneho zdravotného systému, ale snažila sa vyhnúť diskusii o zimnej kríze v zdravotnom systéme financovanom daňovými poplatníkmi. NHS, v rámci ktorého je väčšina služieb do veľkej miery bezplatná, je v súčasnosti stredobodom ostrého politického boja, pokiaľ ide o financovanie a privatizáciu služieb.

Viac o téme: ZdravotníctvoBritánia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu