Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Donald Trump vysvetľoval výbušné slová generála: Čaká nás čoskoro vojna?

Donald Trump na tlačovej besede s nórskou premiérkou Ernou Solbergovou. Zobraziť galériu (3)
Donald Trump na tlačovej besede s nórskou premiérkou Ernou Solbergovou. (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - USA a Nórsko, spojenci v rámci NATO, odmietli v stredu reči o nastávajúcej vojne, pričom americký prezident Donald Trump uviedol, že posilňovaním armády zabezpečí "mier prostredníctvom sily".

Počas spoločnej tlačovej konferencie v Bielom dome s nórskou premiérkou Ernou Solbergovou sa nórsky novinár spýtal Trumpa na amerického generála, ktorý údajne povedal minulý mesiac americkým vojakom v Nórsku, že sa blíži vojna.

Donald Trump na tlačovej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

"Nie, neočakávam to," odpovedal prezident USA. "Myslím si, budeme mať - vzhľadom na silu - mier prostredníctvom sily. Myslím si, že budeme mať dlhú fázu mieru. Dúfam, že to tak bude."

Trump pochválil svoje posilňovanie armády ako prostriedok na udržanie mieru vo svete, aj napriek "problémom" so Severnou Kóreou. Tohtotýždňové rozhovory medzi Severnou a Južnou Kóreou majú "dobrú energiu", uviedol.

Solbergová, ktorej krajina hraničí s Ruskom, povedala, že 300 amerických príslušníkov námornej pechoty na základni v nórskom Trondheime je súčasťou "stratégie odstrašenia, ktorá zabezpečuje, že v budúcnosti nebudeme mať vojnu.

Donald Trump na tlačovej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Na otázku o zasahovaní Ruska spomenula "porušenie" medzinárodného práva na Ukrajine zo strany Moskvy.

"Na druhej strane máme veľmi dobrý vzťah s Ruskom v pohraničnej oblasti, kde platí veľmi slobodný pohyb ľudí," uviedla a podľa agentúry DPA dodala, že dôležité je "robiť dve veci" naraz: postaviť sa agresii a spolupracovať v oblasti spoločných záujmov.

Rozhovor s Muellerom je nepravdepodobný

Americký prezident Donald Trump v stredu označil za "nepravdepodobné", že poskytne rozhovor osobitnému vyšetrovateľovi Robertovi Muellerovi. Ten vedie vyšetrovanie obvinení zo zasahovania Ruska do procesu prezidentských volieb v USA v roku 2016. Informovala o tom agentúra AP.

"Uvidíme, čo sa stane," reagoval Trump na spoločnej tlačovej konferencii s nórskou premiérkou Ernou Solbergovou na otázku novinárov, či sa s ním Muellerov tímov bude rozprávať. 

Trump zopakoval, že keďže nenašli "žiadne spolčenie" medzi jeho prezidentskou kampaňou a Ruskom, preto "sa zdá byť nepravdepodobné", že by im mal rozhovor poskytnúť.   

Muellerovo vyšetrovanie už viedlo k formálnemu obvineniu bývalého Trumpovho poradcu pre národnú bezpečnosť Michaela Flynna. Ten sa začiatkom decembra priznal, že nehovoril pravdu o svojich kontaktoch s Ruskom.

Viac o téme: RuskoDonald TrumpNórskoErna Solberg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu