Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Francúzske prominentky sa spojili: Boj proti sexuálnemu obťažovaniu zašiel priďaleko

Herečka Catherine Deneuve je jedna zo signatárok listu. Zobraziť galériu (2)
Herečka Catherine Deneuve je jedna zo signatárok listu. (Zdroj: SITA/AP)

PARÍŽ - Boj proti sexuálnemu obťažovaniu žien, ktorý sa dostal do centra pozornosti najmä po minuloročnom prevalení sa kauzy okolo amerického filmového producenta Harveyho Weinsteina, zašiel už priďaleko a začína pripomínať "hon na čarodejnice". V otvorenom liste zverejnenom vo francúzskom denníku Le Mode to tvrdí sto prominentných francúzskych žien vrátane známej herečky Catherine Deneuve či spisovateľky Catherine Millet.

S obsahom listu však nesúhlasia mnohé francúzske feministky a bojovníčky za práva žien. Tridsať z nich sa podpísalo pod opačnú výzvu, podľa ktorej otvorený list z pera Deneuve a ďalších francúzskych prominentiek navodzuje atmosféru, "ako keby sexuálne násilie bolo normálne".

Autorky pôvodného otvoreného listu sú podľa francúzskych feministiek "ako nešikovný kolega v práci alebo otravný strýko, ktorý nevie, o čo tu v skutočnosti ide".

Francúzska ministerka pre práva žien Marlene Schiappa považuje list za urážlivý.
Zobraziť galériu (2)
Francúzska ministerka pre práva žien Marlene Schiappa považuje list za urážlivý.  (Zdroj: SITA)

Podľa otvoreného listu, pod ktorým je podpísaných sto verejne známych Francúziek, môže boj proti sexuálnemu obťažovaniu viesť v dôsledku až k ohrozovaniu sexuálnej slobody. Mužom by "malo byť dovolené baliť ženy", píšu Francúzky. "Znásilnenie je zločin, ale tvrdošijné a netaktné flirtovanie ním nie je, a rovnako ani galantnosť či mačistická priebojnosť," uvádzajú signatárky otvoreného listu.

Priznávajú, že odsúdenie, aké sa dostalo Weinsteinovi a niektorým ďalším osobám je oprávnené, ale obvinenia na adresu niektorých iných mužov už zachádzajú podľa nich priďaleko. "Muži sú trestaní paušálne, vyhadzovaní z práce len za to, že chytili niekoho za koleno alebo sa pokúšali niekomu dať pusu," píšu signatárky listu.

Viac o téme: Catherine DeneuveMarlene Schiappa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu