Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zvrat v českej snemovni: O dôvere Babišovej vláde sa bude hlasovať na budúci týždeň

Andrej Babiš Zobraziť galériu (3)
Andrej Babiš (Zdroj: TASR/AP)

PRAHA - Poslanecká snemovňa Parlamentu ČR prerušila v stredu večer zasadanie, na ktorom sa očakávalo hlasovanie o dôvere menšinovej vláde premiéra Andreja Babiša, a odročila jeho zvyšok na utorok 16. januára od 14.00 h.

Stalo sa tak na návrh šéfa poslaneckého klubu Občianskej demokratickej strany (ODS) Zbyňka Stanjuru, proti ktorého prijatiu hlasovali iba českomoravskí komunisti z KSČM.

Dôvodom bolo rokovanie mandátového a imunitného výboru, ktorý sa po odmietnutí návrhu Jakuba Michálka po 18.30 h predsa len zišiel na neplánovanej schôdzi na základe schválenej iniciatívy predsedu klubu poslancov KDU-ČSL Jana Bartoška.

Rokovanie výboru, ktoré pokračovalo i po prerušení zasadania snemovne, zvolal na základe žiadosti ôsmich poslancov jeho predseda Stanislav Grospič (KSČM), a to v súlade s rokovacím poriadkom. Na programe malo byť údajne pozývanie ďalších osôb na utorkové zasadanie výboru, pred ktorým by ku kauze farmy Čapí hnízdo mali vypovedať aj premiér Andrej Babiš a prvý podpredseda jeho hnutia ANO Jaroslav Faltýnek, o ktorých vydanie žiada poslancov polícia pre podozrenie z trestného činu.

Babiš predstavil program menšinovej vlády

Český premiér Andrej Babiš predstavil v stredu poslancom Snemovne hlavné body programu svojej jednofarebnej menšinovej vlády. Podotkol pritom, že program je dobrý a on urobí všetko pre to, aby ho plnil. Pri nadchádzajúcom rokovaní Snemovne o dôvere vláde podľa vlastných slov očakáva diskusiu práve o programe.

"Program vlády sme niekoľkokrát prepracovávali. Myslíme si, že je veľmi dobrý. Má šesť hlavných bodov. Prvým je, že chceme byť v Európe, vidieť a hájiť naše záujmy. EÚ má problémy a potrebuje reformu. Urobíme všetko preto, aby sa už nestalo, že nás niekto prehlasuje a bude nám vnucovať nelegálnych migrantov," povedal Babiš v prejave, ktorý naživo vysielala spravodajská stanica ČT24. 

Andrej Babiš
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

Babišov prejav k programovým prioritám vlády trval takmer hodinu. Ako priority uviedol český premiér napríklad digitalizáciu štátnej správy či zlepšenie elektronickej komunikácie s úradmi. Hovoril tiež o potrebe novelizácie zákona o štátnej službe, ktorý podľa neho v súčasnej podobe zväzuje ministrom ruky pri získavaní odborníkov, priblížil spravodajský server Novinky.cz. Pred poslancami premiér ďalej obhajoval svoju menšinovú vládu. 

"Keby sme nevytvorili menšinovú vládu, tak by sme tie vaše zákony nemohli prerokúvať," odkázal ďalším politickým stranám zastúpeným v Snemovni. Tie zároveň vyzval, aby sa zapojili a dodali odborníkov. 

Andrej Babiš
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

"My vás budeme počúvať a aktívne (s vami) spolupracovať," dodal s tým, že očakáva konštruktívnu prácu opozície a za kontrolu jej bude vďačný, keďže sám nemôže ustrážiť všetkých ministrov a úradníkov. V závere prejavu požiadal Babiš poslancov o dôveru vláde. 

"Urobíme maximum preto, aby naša vláda pracovala v záujme občanov ČR. Máme ťah na bránku a chcem vás požiadať o dôveru. Pokiaľ ju dnes nedostaneme, uvidíme, ako to pôjde ďalej. V programe sme otvorení. Naše hnutie je pre všetkých," dodal. 

Viac o téme: Andrej Babiš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu