Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Rusko si je sebou isté: V Sýrii máme dosť vojakov na to, aby odrazili útoky militantov

Dmitrij Peskov
Dmitrij Peskov (Zdroj: SITA/AP/Seth Wenig)

MOSKVA - V Sýrii je stále dostatočný počet ruských vojakov na to, aby dokázali odraziť nepriateľské útoky. V pondelok večer to vyhlásilo ruské ministerstvo obrany. Podľa jeho údajov ruské sily na leteckej základni Humajmím a námornej základni v prístave Tartús odrazili už 13 útokov dronov, pričom sedem z nich zostrelili a šesť prinútili pristáť. Podľa ministerstva im pri tom nevznikli žiadne škody.

Ruský prezident Vladimir Putin deklaroval víťazstvo ruských síl v Sýrii v decembri a zároveň nariadil ich čiastočný odsun. Po útokoch dronov sa však začali vynárať otázky, či stiahnutie ruských vojakov nebolo predčasné, Putinov hovorca Dmitrij Peskov to však odmietol. Ruské sily v Sýrii podľa neho majú "všetky potrebné prostriedky" na to, aby čelili akejkoľvek hrozbe, povedal.

Útoky na ruské základne zdôrazňujú nutnosť riešenia konfliktu v Sýrii, tvrdí Peskov

Kremeľ si je vedomý toho, že teroristické útoky v Sýrii budú pokračovať, avšak ruské jednotky, ktoré v krajine zostávajú, vedia, ako na ne reagovať. Podľa agentúry TASS to v utorok uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Pripomenul, že keď ruské vedenie rozhodlo o stiahnutí ruských jednotiek zo Sýrie, bralo do úvahy predovšetkým skutočnosť, že tam už nie je dôvod podnikať veľké útočné operácie. "Všetci, vrátane prezidenta (Vladimira Putina), si uvedomovali, že výpady teroristov sa zo dňa na deň neskončia," dodal Peskov. 

Podľa neho zostávajúce kontingenty vojakov na ruských základniach Humajmím a Tartús majú všetky dostupné možnosti na boj "s týmito epizodickými prejavmi teroristických výpadov, ktoré, žiaľ, budú pokračovať". Peskov zdôraznil, že táto pretrvávajúca situácia v Sýrii len zvýrazňuje nutnosť zintenzívnenia úsilia i v oblasti snáh o politické urovnanie sýrskeho konfliktu.     

Ruské ministerstvo obrany v pondelok potvrdilo, že jeho jednotky v Sýrii odrazili sériu útokov dronmi, ktorých terčom boli ruské základne v Humajmíme a Tartúse. Do útokov bolo nasadených 13 dronov, sedem z nich ruské jednotky zostrelili, zvyšných šesť donútili pristáť. 

Viac o téme: RuskoSýriaDmitrij Peskov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu