Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Tajná misia USA ako veľké fiasko: Američania prišli o drahú špionážnu družicu

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/Craig Bailey/Florida Today via AP)

WASHINGTON - Americký špionážny satelit, ktorý v nedeľu vyniesla do vesmíru z Mysu Canaveral na Floride raketa spoločnosti SpaceX, nedosiahol obežnú dráhu a predpokladá sa, že bol zničený. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters s odvolaním sa na dvoch nemenovaných vládnych predstaviteľov.

Satelit, postavený spoločnosťou Northrop Grumman, sa podľa nich neoddelil od druhého stupňa rakety Falcon 9 a zrejme sa buď rozpadol, alebo dopadol do mora. "Je odpísaný," povedal jeden z vládnych predstaviteľov.

Tajná misia USA ako
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Craig Bailey/Florida Today via AP)

Denník Wall Street Journal (WSJ) v pondelok napísal, že o strate špionážnej družice s krycím menom Zuma boli informovaní aj zákonodarcovia v oboch komorách Kongresu. Odhaduje sa, že zničený satelit mohol mať hodnotu niekoľkých miliárd dolárov. Spoločnosť Northrop Grumman sa prostredníctvom svojho hovorcu odmietla pre WSJ k havárii vyjadriť. Podobne reagoval aj hovorca SpaceX.

Tajná misia USA ako
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Tim Shortt/Florida Today via AP)

Na rozdiel od družice sa nosná raketa Falcon 9 vrátila v poriadku na Zem. Opätovné využitie rakiet je hlavným cieľom vedcov spoločnosti SpaceX, podľa ktorých to znižuje náklady na štart spustenie a umožňuje uskutočniť viac misií.

Víkendový neúspech bol prvou misiou spoločnosti SpaceX, ktorú založil vynálezca, vizionár a úspešný podnikateľ Elon Musk, v roku 2018. Vlani v máji vyniesla raketa Falcon 9 na obežnú dráhu prvýkrát americký vojenský satelit.

Viac o téme: VesmírRaketaSpaseX
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu