Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prísne tajná misia: VIDEO Do vesmíru odštartovala raketa s utajeným vojenským nákladom

S tajným vojenským nákladom odštartovala do vesmíru americká raketa Falcon 9 Zobraziť galériu (3)
S tajným vojenským nákladom odštartovala do vesmíru americká raketa Falcon 9 (Zdroj: SITA AP, YouTube/SpaceX)

CAPE CANAVERAL – Tajná misia s krycím menom "Zuma," ku ktorej sa nehlási žiadna americká vláda, vzbudzuje množstvo otázok. Družica mala podľa pôvodného plánu odštartovať v novembri minulého roka. Avšak kvôli technickým komplikáciám rakety Falcon 9 sa štart preložil dvakrát. Raketa napokon úspešne odštartovala 8. januára.

Dosiaľ nie je verejnosti známe či je misia Zuma iba kódové označenie alebo oficiálny názov družice. Celú misiu riadi americká technologická spoločnosť SpaceX, ktorá v roku 2015 podpísala zmluvu s americkou spoločnosťou Northropem, ktorá vyrobila aj tajný vojenský náklad, s ktorým raketa odletela do vesmíru. Podľa názoru odborníkov ide o najcennejší vojenský náklad, ktorý bol dosiaľ do vesmíru vynesený.

Tajná misia Zuma: S
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA AP, YouTube/SpaceX)

Podľa informácií, ktoré zverejnil SpaceX na svojej oficiálnej stránke, štart rakety Flacon 9 sa mal uskutočniť zo štartovacej rampy 39A. SpaceX však pôvodný plán zmenil a raketa odštartovala 8. januára o druhej hodine v noci z rampy 40.  Na rampe 39A aktuálne stojí Falcon Heavy, na ktorom sa vykonávajú revízne kontoroly. Táto raketa by mala odštartovať na misiu koncom januára. Raketa Falcon Heavy s 27-motormi je považovaná za najsilnejšiu vesmírnu raketu v histórií vesmírnych letov.

S tajným vojenským nákladom odštartovala do vesmíru americká raketa Falcon 9
Zobraziť galériu (3)
S tajným vojenským nákladom odštartovala do vesmíru americká raketa Falcon 9  (Zdroj: SITA AP, YouTube/SpaceX)

Americká družica Zuma v prvom stupni poletí do vesmíru pod označením B1043. Prvý stupeň bol pôvodne cielený pre medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS, ktorú objednala NASA. S označením CRS-13 letela raketa v decembri minulého roka z miesta, ktoré bolo pôvodne určené rakete Falcon 9.

Náklad z rakety sa uvoľní hneď po tom, čo sa prvý stupeň odpojí, a jadro B1043 sa pokúsi úspešne pristáť na pevnom povrchu pristávacej plochy s označením LZ-1. Pristávacia pevnina sa nachádza v základni amerického letectva na Floride. Konkrétne ide o pristávaciu plochu na Myse Canaveral, z ktorého sú všetky údaje o vypustení nákladu v druhom stupni prísne tajné. Verejnosť bude môcť vidieť len ako B1043 pristáva na ploche LZ-1. 

Tajná misia Zuma: S
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA AP, YouTube/SpaceX)

Viac o téme: VesmírFalcon 9RaketaZuma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu