Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Severokórejský vodca Kim Čong-un má narodeniny, v KĽDR ich však neslávia ako sviatok

Kim Čong-un
Kim Čong-un (Zdroj: SITA)

PCHJONGJANG - Severokórejský líder Kim Čong-un v pondelok oslavuje svoje 34. narodeniny, napísala agentúra Jonhap. V KĽDR sa však tento deň nie je zaradený medzi štátne sviatky, ako upozornila aj britská stanica BBC.

Dni narodenia Kimových predchodcov - starého otca Kim Ir-sena a otca Kim Čong-ila - však zostávajú hlavnými štátnymi sviatkami, pričom ustanovené boli ešte za ich života, uviedla agentúra Jonhap.

Jonhap pripomenul, že 8. január v kalendároch vydaných v KĽDR nie je označený ako štátny sviatok. Podľa nemenovaného zdroja z KĽDR, ktorý sa vyjadril pre juhokórejský denník Daily NK špecializujúci sa na problematiku KĽDR, príčinou je okrem iného aj to, že Kim momentálne nie je vo svojej krajine vnímaný najpozitívnejšie. 

Johnap dodal, že 8. január 1984 ako dátum narodenia a vek Kim Čong-una sa oficiálne v KĽDR ani neuvádza. Dôvod utajenia týchto informácií nie je známy. 

Jediným prípadom zmienky o Kimových narodeninách je udalosť z roku 2014, keď mu práve 8. januára americký basketbalista Dennis Rodham počas basketbalového zápasu v Pchjongjangu zaspieval pieseň Happy Birthday.

Väčšina informácií o Kimovi pochádza od učiteľov a študentov, ktorí ho spoznali, keď ako dieťa a tínedžer študoval v Európe. Podľa niektorých z týchto zdrojov sa Kim narodil v roku 1984, podľa iných vraj o rok skôr.

Najvyšší post v KĽDR Kim Čong-un "zdedil" po smrti svojho otca Kim Čong-ila v roku 2011. Stalo sa tak v súlade s tradíciou, podľa ktorej sa "revolučné vodcovstvo" v krajine odovzdáva z otca na syna, a to v záujme zachovania vytýčenej politickej línie.

Viac o téme: Kim Čong-un
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu