Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Počasie si robí, čo chce: Extrémne teplo v Austrálii, v Česku padali aj rekordy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

PRAHA - Tohtoročné januárové počasie v Českej republike prepisuje teplotné rekordy staré desiatky rokov, píše spravodajský server televíznej stanice Nova.

Na letisku v meste Pardubice na východe krajiny dokonca v sobotu prekonali denné maximá hranicu 11,3 stupňa Celzia, ktorá bola nameraná naposledy v roku 1948. Vôbec najteplejšie však bolo v Karvinej, meste v Moravskosliezskom kraji na hraniciach s Poľskom.

Zima udrela v plnej sile: Niagarské vodopády sa zmenili na ľadové umenie

S Novým rokom vtrhlo do Česka oteplenie a hneď v prvý januárový týždeň padli nové rekordy - na niektorých staniciach namerali aj viac než za celé štvrťstoročie či tri desaťročia ich existencie. Vôbec najstarší rekord bol prekonaný na letisku v Pardubiciach, kde 6. januára v roku 1948 namerali 11,3 stupňa. Nový rekord je o viac než jeden stupeň vyšší, a to 12,4 stupňa, informuje podľa TV Nova Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Sydney s teplotou 47,3 C zažilo najhorúcejší deň od roku 1939

Austrálske mesto Sydney zažíva najhorúcejšie počasie za posledných 79 rokov, teplota tam v nedeľu vystúpila až na 47,3 stupňa Celzia, informuje spravodajský server stanice BBC. Vari najväčšiu vlnu horúčav zaznamenali podľa miestneho meteorologického úradu v nedeľu obyvatelia predmestia Penrith, západne od samotného Sydney.

Prísne varovanie pred zakladaním ohňa bolo vydané pre celú oblasť Veľkého Sydney; v samotnom meste je oheň zakladať zakázané úplne. Nedeľné teploty v oblasti boli len o niečo nižšie než v roku 1939, keď sa ortuť teplomerov vyšplhala na takmer vražednú hodnotu 47,8 stupňa. V nedeľu predpoludním o 10.00 h miestneho času (o polnoci zo soboty na nedeľu SEČ) boli z kurtu organizátormi podujatia odvolaní hráči medzinárodného tenisového turnaja, keď teplota ovzdušia v mieste zápasu začala stúpať nad 40 stupňov Celzia, približuje BBC.

Viac o téme: ZimaRekordTeploPočasieAustráliaČeská republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu