Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Keď zistili, že zadržaný zomrel, začalo besnenie: Dav v Káhire zaútočil na policajnú stanicu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Amr Nabil, File)

KÁHIRA - Desiatky demonštrantov napadli v sobotu policajnú stanicu v egyptskom hlavnom meste Káhira, keď sa dozvedeli, že vo vyšetrovacej väzbe údajne zomrela zadržaná osoba. Informovala o tom egyptská štátna tlačová agentúra MENA.

Uvedený zdroj citoval nemenovaného bezpečnostného predstaviteľa, podľa ktorého protestujúci zapálili policajné auto, hádzali kamene a pokúšali sa aj vtrhnúť do objektu uvedenej stanice, nachádzajúcej sa v káhirskej štvrti Mukattam. Policajt bez uvedenia podrobností novinárom povedal, že zadržaný bol obvinený z drogovej činnosti. Bezpečnostné jednotky zasiahli slzotvorným plynom a zatkli niekoľko ľudí. Pri zrážkach aj niekoľko ľudí utrpelo zranenia, spresňuje agentúra AP.

Hnev na všeobecne rozšírenú policajnú brutalitu bol v roku 2011 jednou z príčin vypuknutia povstania, ktoré vtedy zosadilo dlhoročného autoritárskeho prezidenta Husního Mubaraka. Ľudskoprávne organizácie tvrdia, že zlé zaobchádzanie s väzňami a mučenie je v egyptských väzniciach ešte stále častým javom. Egyptská vláda však takéto obvinenia odmieta, vysvetľuje AP. Egypt v roku 2013 v rámci rozsiahlych opatrení proti opozícii zakázal všetky nepovolené protesty.

Viac o téme: DavPolicajná stanicaEgyptKáhira
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu