Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Tvrdý krok Erdogana: USA vedú proti Turecku sprisahania, rušíme vzájomné zmluvy

Recep Tayyip Erdogan Zobraziť galériu (2)
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/Kayhan Ozer/Pool Photo via AP)

ISTANBUL - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes povedal, že Spojené štáty teraz vedú proti Turecku sériu sprisahaní a že dvojstranné právne dohody medzi Washingtonom a Ankarou strácajú platnosť. Reagoval tak na stredajšie rozhodnutie newyorského súdu, ktorý uznal jedného zo šéfov tureckej štátnej banky vinným z podielu na komplote s cieľom pomôcť Iránu vyhnúť sa prostredníctvom nelegálnych finančných transakcií v hodnote miliardy dolárov americkým sankciám.

Ankara už vo štvrtok rozhodnutie súdu označila za nespravodlivé a nešťastné a za bezprecedentný zásah do vnútorných záležitostí Turecka. Rozsudok nad bankárom padne až v apríli.

"Spojené štáty teraz vedú sériu veľkých komplotov - a to nielen justičných, ale aj ekonomických," povedal Erdogan na tlačovej konferencii v Istanbule. "Ak je toto americké chápanie spravodlivosti, potom je svet stratený," dodal podľa agentúry AFP turecký prezident, ktorý sa už skôr o kauze vyjadroval ako o politickom útoku na svoju vládu.

Erdogan dodal, že dvojstranné dohody medzi USA a Tureckom strácajú platnosť. Aké dohody má na mysli, ale podľa agentúry Reuters nespresnil.

Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Murat Cetinmuhurdar/Pool Photo via AP)

Štyridsaťsedemročný niekdajší bankár tureckej štátnej banky Mehmet Hakan Atilla bol v stredu uznaný vinným okrem iného z bankového podvodu a sprisahania s cieľom porušiť zákon o amerických sankciách. Proti Atilla svedčil kľúčový muž celého procesu, turecko-iránsky obchodník Reza Zarrab. Vypovedal okrem iného, že Erdogan vedel, že Turecko napriek americkým sankciám obchoduje s Iránom, a že vtedajší pozície premiéra to schválil.

Zarrab bol v USA zatknutý predvlani a v kauze figuroval ako jeden z obvinených. K nezákonným finančným transakciám v prospech Teheránu sa priznal a vlani v októbri pristúpil na dohodu o spolupráci s americkou justíciou, pretože mu hrozil dlhoročný trest.

Viac o téme: Recep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu