Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Britský konzervatívec znevážil bezdomovcov: Nádherné mesto v nepriaznivom svetle

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

WINDSOR - Britské charitatívne spolky pomáhajúce bezdomovcom nesúhlasia s návrhom šéfa zastupiteľstva mestečka Windsor ležiaceho juhozápadne od Londýna vyčistiť jeho ulice od žobrákov pred svadbou princa Harryho a jeho snúbenice Meghan Markleovej, ktorá sa bude v máji konať na Windsorskom zámku.

Konzervatívec Simon Dudley vyvolal diskusiu počas vianočných sviatkov, keď na Twitteri písal o potrebe vyčistiť ulice Windsora. Neskôr poslal list šéfovi miestnej polície a britskej premiérke Therese Mayovej a žiadal ich, aby podnikli kroky na zníženie počtu žobrákov a bezdomovcov v uliciach mesta, píše agentúra AP. Podľa neho táto situácia ukazuje "nádherné mesto v nepriaznivom svetle"

V liste tamojšiemu policajnému šéfovi podľa agentúry DPA kritizoval neschopnosť polície reagovať "na antisociálne správanie, vrátane agresívneho žobrania vo Windsore". Dudley tiež na Twitteri prisľúbil, že požiada políciu, aby sa pred svadbou zamerala na riešenie tohto problému s tým, aby v meste uplatnila zákon zameraný "proti organizovanému žobraniu".

Murphy James z organizácie Windsor Homelessness Project obvinil Dudleyho "zo znevažovania zraniteľných osôb". Pre denník Guardian povedal, že bezdomovci nespávajú a nežobrú na uliciach dobrovoľne. "Nikto to neurobí dobrovoľne, nemali by sme démonizovať týchto ľudí, ale opýtať sa, čo môžeme urobiť, aby sme im pomohli," povedal James.

V reakcii na Dudleyho stanovisko charitatívna organizácia pomáhajúca bezdomovcom Shelter uviedla, že ľudia bez domova, ktorí nocujú na uliciach, "zápasia s množstvom problémov" a "zúfalo potrebujú pomoc, podporu a radu, aby mohli z ulíc odísť do bezpečia." Dodala, že takéto správanie voči nim môže byť kontraproduktívne. 

S Dudleyho názormi nesúhlasí ani premiérka Theresa Mayová. Zdôraznila, že zastupiteľstvá, ako to, ktoré vedie aj Dudley, by mali bezdomovcom naopak pomáhať. Markleová a princ Harry sa spoznali v júli 2016. Pár oznámil zásnuby vlani 27. novembra. Kensingtonský palác potvrdil, že svadba sa bude konať 19. mája 2018 na Windsorskom zámku.

Harry s Markleovou sa síce zosobášia na uzavretom pozemku, ale uviedli, že chcú do určitej miery umožniť prístup aj pre verejnosť. Harry doteraz podporil množstvo charitatívnych projektov určených na pomoc bezdomovcom.

Viac o téme: BezdomovciWindsor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu