Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

USA sužujú arktické mrazy: Nová hrozba, na východ sa ženie obrovská snehová búrka!

Zobraziť galériu (9)
(Zdroj: SITA)

NEW YORK - Severovýchod Spojených štátov sa pripravuje na masívnu snehovú búrku, ktorá v posledných hodinách zasypala snehom rad ciest a pripravila o elektrinu desaťtisíce ľudí na americkom východnom pobreží. Kvôli obavám zo sneženia a silného vetra zrušili aerolinky stovky letov plánovaných na dnešok a uzavreté zostali mnohé školy.

Búrka postupuje pozdĺž pobrežia od juhu, niektoré oblasti Floridy, Georgie, Severnej Karolíny a Virgínie kvôli nej vyhlásili stav ohrozenia a úrady varovali vodičov, aby počítali s veľkým zdržaním na cestách.

Na najväčšie prívaly snehu sa dnes chystá Boston, kde môže podľa meteorológov napadnúť až 30 centimetrov, len o málo menej sa čaká v New Yorku.

USA sužujú arktické mrazy:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

"Ovplyvní to ranné aj popoludňajšie špičky. Buďte trpezliví. Pri tomto množstve snehu sa môže stať, že pol hodiny po prejazde pluhu budú cesty vyzerať, ako by tam neprešiel," varoval na tlačovej konferencii obyvateľa Bostone starosta Marty Walsh.

Podľa televízie CNN bolo zrušených už vyše 2700 letov plánovaných na dnešok. Newyorské letisko LaGuardia napríklad zrušilo vyše 90 percent dnešných odletov, spoločnosť American Airlines zasa nepočíta so žiadnym pravidelným odletom z Bostonu.

USA sužujú arktické mrazy:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Búrka, ktorá prináša nárazy vetra až 90 kilometrov za hodinu, pripravila v Georgii, Severnej Karolíne či Virgínii o prúd cez 70.000 odberateľov. Niektoré cesty v týchto štátoch boli dnes nadránom miestneho času (dopoludnia SEČ) uzavreté a ďalšie je možné prejsť len s veľkými ťažkosťami. V meste Savannah v Georgii vykoľajilo niekoľko vagónov diaľkového vlaku spoločnosti Amtrak, hlásené neboli žiadna zranenia.

Búrka postupuje východom Spojených štátov v čase, keď krajina čelí už od konca minulého roka mrazivému počasiu. Len počas tohto týždňa zomrelo v súvislosti s chladom 12 ľudí, z toho šesť v štáte Wisconsin a štyri v Texase, kam mrazy prichádzajú len výnimočne. Meteorológovia predpovedajú, že dnes poklesnú teploty na severovýchode krajiny až k mínus desiatim stupňom Celzia.

Viac o téme: SnehBúrkaVíchrica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu