Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Američania sú zúfalí, bičujú ich extrémne mrazy: To najhoršie ešte len príde!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR/AP)

NEW YORK - Mimoriadne mrazivé počasie v Severnej Amerike nepoľavuje a obyvateľov veľkej časti Spojených štátov od Texasu až po hranicu s Kanadou a od Montany až k pobrežiu Atlantiku meteorológovia varujú pred podchladením. Teploty na americkom stredozápade siahajú až k mínus 30 stupňom Celzia; v štáte Indiana kvôli tomu zrušili vyučovanie v štátnych školách. Arktické podmienky komplikujú aj mnohé ďalšie aspekty života a za týždeň si vyžiadali najmenej deväť obetí, napísala agentúra AP.

"Studené počasie rozhodne nekončí a to najhoršie ešte len príde," povedal meteorológ televízia CNN Taylor Ward. Mimoriadna zima panuje už od vianočných sviatkov a aj v novom roku neprestávajú padať teplotné rekordy. Obyvatelia Chicaga prežili najchladnejšie zaznamenaný 1. január, keď teplota celý deň nepresiahla 17 stupňov pod nulou. Rekordných mínus 28 stupňov Celzia bolo v utorok v indianskom Lafayette, mesto Aberdeen v Južnej Dakote zase oznámilo "storočný mráz," keď teplota spadla na mínus 36 stupňov Celzia. Až na dych vyrážajúcich 50 stupňov pod nulou vyčíslili meteorológovia po započítaní účinkov vetra pocitovú teplotu v horách na severovýchode Montany.

VIDEO Američania sú zúfalí,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

Rekordy môžu prísť aj v ďalších dňoch, pretože prvý týždeň roka 2018 podľa všetkého úľavu Američanom neponúkne. "Masa arktického vzduchu prinesie dlhšie obdobie teplôt hlboko pod normálnymi hodnotami a nebezpečne mrazivé vetry do stredu a východu Spojených štátov," uviedla na twitteri americká Národná poveternostné služba (NWS).

V zasiahnutých oblastiach sa rušili alebo odkladali pravidelné novoročné kultúrne podujatia, vrátane ohňostroja v meste Omaha v Iowe alebo stretnutie otužilcov v Chicagu. V celom štáte Indiana vrátane miliónového Indianapolisu zostali zatvorené vysokoškolské internáty a triedy štátnych škôl.

Nezvyčajne kruté mrazy ale udreli aj na juhovýchode USA v Georgii, Alabame, Mississippi a Louisiane. Meteorológovia dôrazne odporúčajú Američanom, aby sa priobliekli, čo najviac si kryli odhalené časti tela a aby nenechávali vonku svojich domácich miláčikov.

VIDEO Američania sú zúfalí,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

Mestá po celej krajine otvárajú špeciálne útulky pre osoby bez domova. Napriek tomu už podchladeniu v USA za posledný týždeň podľahlo najmenej deväť ľudí. Dvoch mŕtvych našli policajti v Milwaukee, jeden muž zomrel na ulici v severodakotskom Bismarcku. Obete mrazov oznámili aj záchranári v štátoch Západná Virgínia a Illinois. Doteraz posledná obeť je hlásená zo St. Louis: v kontajneri s odpadkami bol nájdený mŕtvy bezdomovec po tom, čo teplota v noci klesla viac než 20 stupňov pod nulu.

Policajti tiež zaznamenali niekoľko hromadných dopravných nehôd. Takmer štyridsať vozidiel havarovalo počas 24 hodín na zľadovatenej ceste v meste Abilene v Texase, kam nový rok priniesol celkom ojedinelé sneženie.

Na mráz nie sú zvyknutí ani v prímorskom meste Savannah v štáte Georgia. Priemerné denné maximum v januári je tu 16 stupňov Celzia, dnes sa však na fontáne v centre mesta tvorili cencúle. "Nikdy som v Savannah nevidel cencúle" povedal AP prevádzkovateľ  jednej z miestnych reštaurácií Sean Dempsey.

Inde už ľad spôsobil väčšie komplikácie. Dočasne kvôli nemu musela byť prerušená prevádzka prievozu cez rieku Hudson medzi mestami Newburgh a Beacon severne od New Yorku. V jednom z miest štátu Iowa za teplôt takmer 30 stupňov pod bodom mrazu prestal fungovať vodojem.

VIDEO Američania sú zúfalí,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

Už v pondelok prišlo o hlavný zdroj tepla okolo osem stoviek odsúdených zločincov vo väznici pri Nashville. Hovorkyňa zariadenia s maximálnou ostrahou Riverbend uviedla, že väznici prestal po strate tlaku pracovať ohrievač vody, ktorý sa zatiaľ nepodarilo sprevádzkovať. Väzni sa teraz zahrievajú pomocou dodatočných pokrývok a prenosných ohrievačov.

Viac o téme: ZimaPočasieMrázPredpoveďUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu