Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Turecko a Rusko uzavreli dohodu: Ankara bude vlastniť moderný ruský systém vzdušnej obrany

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA)

ANKARA - Turecko uzavrelo dohodu s Moskvou o kúpe protiraketového systému S-400. Ankara sa tak rozhodla aj napriek obavám zo strany niektorých členov Severoatlantickej aliancie (NATO). Turecko sa tak stane prvým členským štátom NATO, ktorý bude vlastniť tento moderný ruský systém vzdušnej obrany. Vzťahy medzi Ankarou a Moskvou sa pritom v poslednom období zlepšujú, zatiaľ čo vzťahy Turecka so Spojenými štátmi a Západom zaznamenávajú úpadok.

Krajiny sa zatiaľ dohodli na kúpe najmenej jedného protiraketového zariadenia S-400, ktoré by mali Turecku dodať v prvom štvrťroku 2020. Informoval o tom sekretariát tureckého ministerstva obrany. Zároveň uzavreli finančnú dohodu, ktorá umožní financovať časť nákladov prostredníctvom ruského úveru. Turecké médiá v piatok informovali, že krajina kúpi až štyri jednotky systému S-400 v hodnote 2,5 miliardy dolárov (v prepočte viac ako dve miliardy eur).

Protiraketový systém S-400 je schopný zaznamenať viacero cieľov v rozsahu 400 kilometrov a zostreliť balistické rakety, lietadlá a strely s plochou dráhou letu.

Viac o téme: ObranaRuskoTureckoS-400
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu